Κόσμος|08.12.2022 07:43

Χριστούγεννα: Φυσικό ή πλαστικό δέντρο; Η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον

Newsroom

Είναι η εποχή του χρόνου που οι περισσότεροι μπαίνουν στο «πνεύμα» των Χριστουγέννων και αναζητούν τις καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις για να στολίσουν το σπίτι τους, με βασική προτεραιότητα το δέντρο. Ένα ερώτημα που ίσως «παιδεύει» πολλούς είναι: φυσικό ή πλαστικό;

Ενώ κάποιοι απολαμβάνουν το άρωμα ενός φυσικού δέντρου και τη χαρά της διαδικασίας επιλογής του, άλλοι προτιμούν την απλότητα των τεχνητών δέντρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς το κλίμα και το να εξετάζουν ποιο δέντρο έχει τις μικρότερες επιπτώσεις στον πλανήτη μας που θερμαίνεται ραγδαία έχει γίνει ζωτικό μέρος της απόφασης για τις γιορτές.

Ποιο δέντρο είναι φιλικότερο για το περιβάλλον;

Έτσι, ποιο είδος δέντρου έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα -ένα φυσικό δέντρο ή ένα πλαστικό δέντρο που αγοράζεται σε κατάστημα; Είναι περίπλοκο, λένε οι ειδικοί.

«Είναι σίγουρα πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζετε», δήλωσε στο CNN ο Άντι Φίντον, διευθυντής διατήρησης τοπίου και δασολόγος της Nature Conservancy στη Μασαχουσέτη.

Το CNN έφτιαξε μία λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την επιλογή μεταξύ φυσικού και τεχνητού δέντρου.

Η υπόθεση των τεχνητών δέντρων

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η επαναχρησιμοποίηση ενός τεχνητού δέντρου χρόνο με το χρόνο είναι η πιο βιώσιμη επιλογή. Αλλά ο Φίντον λέει ότι αν ένα τεχνητό δέντρο χρησιμοποιείται για έξι χρόνια -το μέσο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι τείνουν να τα διατηρούν- «το κόστος άνθρακα είναι σίγουρα μεγαλύτερο» από ό,τι για ένα φυσικό δέντρο.

«Εάν τα τεχνητά δέντρα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η ισορροπία αυτή αλλάζει», δήλωσε ο Φίντον στο CNN. «Και έχω διαβάσει ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να είναι περίπου ισοδύναμο το ισοζύγιο άνθρακα».

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τεχνητά δέντρα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC. Το πλαστικό έχει ως βάση το πετρέλαιο και δημιουργείται σε ρυπογόνες πετροχημικές εγκαταστάσεις. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει το πλαστικό PVC με τον καρκίνο και άλλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, υπάρχει και η πτυχή της μεταφοράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, τα περισσότερα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα μεταφέρονται με πλοία που κινούνται με ορυκτά καύσιμα μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού, στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά πριν καταλήξουν τελικά στα ράφια των διανομέων ή στο σπίτι του καταναλωτή.

Η Αμερικανική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές τεχνητών δέντρων, ανέθεσε στην WAP Sustainability Consulting μια μελέτη το 2018, σύμφωνα με την οποία ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος ενός τεχνητού δέντρου είναι καλύτερος από τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο ενός πραγματικού δέντρου, εάν χρησιμοποιείτε το ψεύτικο δέντρο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

«Τα τεχνητά δέντρα εξετάστηκαν για παράγοντες όπως η κατασκευή και η μεταφορά στο εξωτερικό», δήλωσε στο CNN η Τζέιμι Γουόρνερ, εκτελεστική διευθύντρια της ACTA. «Η φύτευση, η λίπανση και το πότισμα ελήφθησαν υπόψη για τα φυσικά δέντρα, τα οποία έχουν κατά προσέγγιση περίοδο καλλιέργειας στο πεδίο επτά έως οκτώ χρόνια».

Ποια είναι τα οφέλη των φυσικών δέντρων;

Κατά μέσο όρο, χρειάζονται επτά χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων. Και καθώς μεγαλώνει, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Η προστασία των δασών και η φύτευση δέντρων μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αφαιρώντας το αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα.

Εάν τα δέντρα κοπούν ή καούν, μπορεί να απελευθερώσουν τον άνθρακα, που έχουν αποθηκεύσει, πίσω στην ατμόσφαιρα. Όμως ο Νταγκ Χάντλεϊ, εκπρόσωπος της National Christmas Tree Association, η οποία υπερασπίζεται τα φυσικά δέντρα, λέει ότι η κοπή των χριστουγεννιάτικων δέντρων από ένα αγρόκτημα εξισορροπείται όταν οι αγρότες φυτεύουν αμέσως περισσότερα δενδρύλλια για να τα αντικαταστήσουν.

«Όταν συγκομίζουμε τα δέντρα ή τα κόβουμε, τα φυτεύουμε ξανά πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Χάντλεϊ.

Σύμφωνα με το Recreation.gov, η κοπή λεπτών δέντρων σε πυκνές περιοχές μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δασών.

Ωστόσο, ο Φίντον δεν συνιστά να κόψετε ένα τεράστιο δέντρο για να το μεταφέρετε στο σπίτι σας -ειδικά αν βρίσκεται σε μια περιοχή για την οποία δεν έχετε άδεια. Αντ' αυτού, προτείνει να πάρετε ένα δέντρο από μια τοπική φάρμα.

«Για μένα, το πλεονέκτημα του να πηγαίνεις σε μια φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων, το οποίο είναι διαφορετικό από το να κόβεις ένα δέντρο στο δάσος, είναι ότι συγκεντρώνει τον αντίκτυπο της αφαίρεσης των δέντρων σε μια τοποθεσία», είπε. «Και "ρίχνει" την ευθύνη στους αγρότες να αναγεννήσουν αυτά τα δέντρα».

Αυτό που «μετράει» στο τέλος

«Ζυγίζοντας» τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του περίπλοκου κλίματος, τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν το προβάδισμα. Αλλά αν επιλέξετε να στολίσετε με τεχνητά, πάρτε ένα δέντρο που θα αγαπήσετε και θα ξαναχρησιμοποιήσετε για πολλά χρόνια.

Όπως και να έχει, είπε ο Φίντον, οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καλά με την απόφασή τους και να βρίσκουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Είναι μια συζήτηση όντως, αλλά μόλις πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει να αισθάνεστε καλά για την απόφασή σας, επειδή υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας που έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα -όπως το να οδηγούμε λιγότερο ή να υποστηρίζουμε πολιτικές που επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Φίντον. «Απολαύστε τις διακοπές και επικεντρωθείτε σε άλλες πτυχές της ζωής σας για να μειώσετε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

καταστροφή περιβάλλοντοςπεριβάλλονΧριστούγενναχριστουγεννιάτικο δέντροειδήσεις τώραδέντρο