Κόσμος|05.12.2022 20:51

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στη Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Μπορίσοφ - Αναλυτές βλέπουν νέες κάλπες

Τίμος Φακαλής

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές. Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης πήρε από τον Ρούμεν Ράντεφ την Δευτέρα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB. Το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ το οποίο νίκησε στις τελευταίες πρόωρες εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,3% έχει προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση και να συγκροτήσει ένα λειτουργικό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να αποφύγει τις πέμπτες εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια η Βουλγαρία. 

Προτείνει νευροχειρούργο για πρωθυπουργό ο Μπορίσοφ

Πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία εκτιμούν ότι το GERB, το οποίο διαθέτει 67 βουλευτές στο 240μελές κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και το πιθανότερο σενάριο είναι να ξαναστηθούν κάλπες στη Σόφια τον προσεχή  Μάρτιο. Το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ πρότεινε ως υποψήφιο τον 51χρονο νευροχειρουργό Νικολάι Γκαμπρόφσκι. 

Οι κύριοι αντίπαλοι του GERB, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή»  του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ και «Δημοκρατική Βουλγαρία», απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν ένα υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του GERB, κατηγορώντας τον Μπορίσοφ ότι επέτρεψε να επικρατήσει η διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του που ολοκληρώθηκε το 2021. 

Εάν το GERB αποτύχει, θα γίνουν δύο ακόμη προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο άλλα κόμματα βάσει του βουλγαρικού Συντάγματος. Ο επόμενος που θα πάρει διερευνητική εντολή είναι ο Πετκόφ το κόμμα του οποίου συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από το GERB. Ο Πετκόφ αναμένεται να συνεργαστεί με τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» (είναι τρικομματική συμμαχία), το σοσιαλιστικό κόμμα  και με άλλα μικρότερα βουλγαρικά κόμματα. Εάν αποτύχει θα επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο Ράντεφ και ο πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών. Μέχρι σήμερα ο Ράντεφ έκανε διαβουλεύσεις με τα κόμματα που εξελέγησαν στο 48ο  βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Καθυστερεί η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη

Βουλγαρίαπρωθυπουργόςεκλογέςειδήσεις τώραΜπόικο ΜπορίσοφΡούμεν Ράντεφ