Κόσμος|05.12.2022 21:19

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Βρετανία: Και όγδοο παιδί έχασε τη ζωή του από Στρεπτόκοκκο Α - Συγκλονίζει πατέρας 4χρονης που νοσηλεύεται

Newsroom

Ακόμα ένα παιδί, το όγδοο κατά σειρά έχασε τη ζωή του στη Βρετανία, από τη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη «στρεπτόκοκκο Α», όπως επιβεβαιώθηκε από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Το δημοτικό σχολείο Morelands, στο Waterlooville της Νότιας Αγγλίας, δήλωσε «απόλυτα συντετριμμένο» από την απώλεια του μαθητή του.

Παρόλο που τέτοιοι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, από τον Σεπτέμβριο, ακόμα επτά παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της συγκεκριμένης νόσου. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας 12χρονος μαθητής στο Λονδίνο είχε επίσης πεθάνει  από στρεπτόκοκκο Α.

Οι πέντε θάνατοι αφορούν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Αγγλία, ενώ έχει καταγραφεί και ο θάνατος ενός επτάχρονου παιδιού στην Ουαλία.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν οκτώ περιπτώσεις σοβαρής στρεπτοκοκκικής νόσου στη Σκωτία, αλλά δεν επιβεβαιώνονται ακόμα θάνατοι. Παράλληλα δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν εν εξελίξει σοβαρά κρούσματα στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Συγκλονίζει ο πατέρας 4χρονης που μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο - «Προσεύχομαι για ένα θαύμα»

Ανατριχιαστικές είναι οι δηλώσεις του πατέρα του τετράχρονου κοριτσιού που νοσηλεύεται στην εντατική με στρεπτόκοκκο Α στην Αγγλία. Ο ίδιος δήλωσε ότι «προσεύχεται για ένα θαύμα» και προέτρεψε τους άλλους γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα.

Η κόρη του δίνει μάχη για τη ζωή της με αναπνευστήρα στο νοσοκομείο παίδων Alder Hey του Λίβερπουλ από τη Δευτέρα. Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News ότι «ζει σε έναν απόλυτο εφιάλτη» από τότε που η κόρη του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τα όρια της υγείας της. Είναι πολύ, πολύ άσχημα», είπε. «Όταν φτάσαμε εδώ τη Δευτέρα, είπαν ότι είναι το πιο άτυχο κορίτσι σε ολόκληρη την Αγγλία. Το να πηγαίνει από το να χορεύει το βράδυ της Παρασκευής με τους φίλους της, να είναι λίγο αδιάθετη το Σάββατο και μετά λίγο πιο άσχημα την Κυριακή ... είναι σπαρακτικό».

Ο πατέρας δήλωσε ότι στο σχολείο της κόρης του κυκλοφορούσε ένα μικρόβιο, οπότε την παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξήγησε ότι παραπονιόταν για πόνους στο στήθος. Μετά από μία επίσκεψη στο νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο, όπου οι γιατροί της έγραψαν έναν εισπνεόμενο φάρμακο και είπαν ότι μπορούσε να πάει σπίτι της, η υγεία της επιδεινώθηκε την Κυριακή και την έσπευσαν στα επείγοντα.

«Άλλαξε τελείως, ήταν ανήσυχη. Φωνάξαμε κάποιες νοσοκόμες και αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το δωμάτιο. Την έβαλαν να κοιμηθεί και από τότε βρίσκεται σε αναπνευστήρα, που την κρατάει στη ζωή. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον», πρόσθεσε.

Ο Στρεπτόκοκκος Α

Οι στρεπτόκοκκοι είναι θετικοί κατά Γκραμ, κυκλικοί ή ωοειδείς. Σχηματίζουν αλυσίδες κατά την καλλιέργεια τους στο εργαστήριο. Ορισμένοι είναι υποχρεωτικά αναερόβιοι, άλλοι είναι προαιρετικά αναερόβιοι. Ταξινομούνται αναλόγως της ικανότητας τους να αιμολύσουν το αίμα και αναλόγως των αντιγόνων που παρουσιάζουν στο τοίχωμα τους.

Στο εργαστήριο, κατά την καλλιέργεια στρεπτόκοκκου σε αιματούχο άγαρ, ορισμένοι στρεπτόκοκκοι δημιουργούν εικόνα αιμόλυσης γύρω απο τις αποικίες- αυτοί οι στρεπτόκοκκοι ονομάζονται β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι. Αν η αιμόλυση δεν ειναι πλήρης, ονομάζονται α-αιμολυτικοί και συχνά δημιουργείται μια πράσινη απόχρωση, που δίνουν το όνομα πρασινίζων στρεπτόκοκκοος. Οι στρεπτόκοκκοι που δεν παρουσιάζουν αιμόλυση, ονομάζονται γ-αιμολυτική. Συνήθως, οι παθογόνοι για τον άνθρωπο στρεπτόκοκκοι, είναι αιμολυτικοί.

Η ομάδα Α αποτελείται από τον Στρεπτόκοκκο τον Πυογόνο, ο οποίος προκαλεί πυώδεις λοιμώξεις, οι οποίες, μετά το πέρας της λοίμωξης, μπορεί να προκαλέσουν Ρευματικό Πυρετό ή σπειραματονεφρίτιδα. Προκαλεί φαρυγγίτιδα, ιδίως σε παιδιά. Η διάγνωση τίθεται με καλλιέργεια δείγματος από τις αμυγδαλές. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, μολυσματικό κηρίο, ερυσίπελας, πνευμονία και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

παιδιάασθένειαθάνατοιΒρετανίαειδήσεις τώρα