Κόσμος|10.12.2022 13:45

Τον έδεσαν, του έριξαν με τέιζερ και τον έδεσαν σε καρέκλα: Δικαιοσύνη ζητά η οικογένεια κρατούμενου που πέθανε μετά από συμπλοκή με έξι αστυνομικούς

Newsroom

Νέα έκθεση αποδίδει τον θάνατο 43χρονου κρατούμενου στη Φλόριντα σε ανθρωποκτονία από στραγγαλισμό. Στις 17 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, ο Κevin Desir κατέληξε μετά από πάλη με έξι φύλακες, που έγινε σε φυλακή για κρατούμενους με ψυχικά προβλήματα και σωματικές αναπηρίες στη νότια Φλόριντα. 

Ο 43χρονος εκείνη την ημέρα, δέθηκε με χειροπέδες, γρονθοκοπήθηκε, πυροβολήθηκε με τέιζερ και, τελικά, έχασε τις αισθήσεις του, όταν οι φύλακες επιχείρησαν να τον δέσουν σε καρέκλα.

Ένας φύλακας «κλείδωσε» το λαιμό του Desir από πίσω και χρησιμοποίησε «το βάρος του σώματός του για να πιέσει τον Desir πίσω στην καρέκλα» αναφέρει το υπόμνημα του εισαγγελέα, αλλά η νεκροψία χαρακτηρίζει τα αίτια του θανάτου απροσδιόριστα.

Τα συμπεράσματα αυτά αμφισβητεί ιδιωτική αυτοψία, που διεξήχθη περίπου την ίδια χρονική περίοδο και αποδίδει τον θάνατο του 47χρονου σε  ανθρωποκτονία από στραγγαλισμό, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση «οι αρτηρίες του λαιμού και της καρωτίδας [συμπιέστηκαν] κατά τη διάρκεια προσπάθειας συγκράτησης του».

Η ιδιωτική αυτοψία εξέτασε βίντεο, ιατρικά αρχεία και δείγμα από τον θανόντα. Τονίζει πως «ακόμα και ένα απολύτως υγιές άτομο» πιεζόταν για περισσότερα από τρία λεπτά στον λαιμό «θα μπορούσε να υποκύψει».

Οι δύο φύλακες, που είχαν τη μεγαλύτερη σωματική επαφή με τον Desir κατά τη διάρκεια του περιστατικού έλαβαν εξαιρετικές εσωτερικές αξιολογήσεις και παρόλο που τους συστήθηκε να λάβουν πρόσθετη εκπαίδευση, ολοκλήρωσαν μόνο μέρος αυτής. 

«Η ιδέα ότι δύο ιατροδικαστές θα μπορούσαν να καταλήξουν σε δύο εντελώς διαφορετικές αιτίες θανάτου είναι εξωφρενική» δήλωσε στον Guardian ο δικηγόρος της οικογένειας. Η οικογένεια του Desir διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αγαπημένο τους άνθρωπο.

Αγωνίζονται στο δικαστήριο για να δοθεί στη δημοσιότητα το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της φυλακής με τον βίαιο περιορισμό του Κέβιν, ενώ φαινόταν να υποφέρει από επεισόδιο ψυχικής υγείας.

Η μητέρα του Κέβιν, η 73χρονη Sercilia Desir, δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα «Πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα τις κασέτες, ώστε να μπορώ να δω πώς σκότωσαν τον γιο μου». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυλακέςβίακρατούμενοςΦλόρινταειδήσεις τώρα