Κόσμος|07.12.2022 09:17

Ντονμέζ για τουρκικές γεωτρήσεις: Συνεχίζουμε να ψάχνουμε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας - Ελπίδα για μεγάλη ανακάλυψη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο κανάλι 24TV αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησε το Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι να βρεθεί φυσικό αέριο.

«Αφού ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις του στα ανοιχτά της Αττάλειας, στην περιοχή που ονομάζουμε Γιορουκλέρ, το φέραμε πίσω στο λιμάνι και τώρα κατευθύνεται για γεώτρηση στο τεμάχιο Τασουτζού-1 στα ανοικτά της ακτής της Μερσίνης. Μετά τη γεώτρηση, οι συνεργάτες μας θα αξιολογήσουν τα δείγματα που λαμβάνονται από εκεί στο εργαστήριο. Πρέπει να αποφασίσουν για τη γεωλογική μορφή εκεί. Υπάρχει κάτι που λέμε εξαρχής: θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε. Αν υπάρχει, θα το βρούμε», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πιο εντατικά στη Μαύρη Θάλασσα. Εξερευνούμε κάθε γωνία της Γαλάζιας Πατρίδας και τη βλέπουμε σαν δικό μας πεδίο έρευνας. Συνεχίζουμε τις έρευνες και μετά τις εργασίες γεώτρησης. Πρώτα ο Αλλάχ, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή ανακάλυψη στη Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε.

Θριαμβολογίες τουρκικού Τύπου για την κατάργηση των όρων πώλησης των F-16 στην Τουρκία

«Άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ! Η Ελλάδα έχασε» γράφει η τουρκική Μιλιέτ  για την κατάργηση των όρων πώλησης των F-16 στην Τουρκία και προσθέτει: «Οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εισήχθησαν στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας δεν συμπεριλήφθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Το ελληνικό λόμπι βιώνει μια μεγάλη απογοήτευση.

Στον πόλεμο των F-16, που έφερε αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ουάσιγκτον, υπήρξε μια εξέλιξη "της τελευταίας στιγμής" το πρωί. Το ελληνικό λόμπι έχασε την προσπάθειά του να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, με την οποία ασχολείται εδώ και μήνες».

Τουρκικός τύπος: Τσαβούσογλου και «τουρκικός» καφές

Η δήλωση Τσαβούσογλου για την Ελλάδα, αλλά κι η ελληνική (ΜΜΕ) αντίδραση στον ‘τουρκικό’ καφέ βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα σήμερα των τουρκικών εφημερίδων. Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού μάλιστα χλευάζει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για το «μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά», υποστηρίζοντας ότι τώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κι η Άγκυρα άλλαξαν πάλι το μέρος της επιχείρησης από τη Συρία στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα ο τουρκικό Τύπος αναφέρει:

Χουριέτ: Ο τουρκικός καφές τους τρέλανε. Η Χουριέτ γράφει ότι η ανάρτηση στα ελληνικά τρέλανε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έγραφαν «ο πόλεμος του καφέ άρχισε»

Σοζτζού: Το μέρος του «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» άλλαξε πάλι (από τη Συρία, χθες πήγε στην Ελλάδα)

Τουρκιγέ: Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είτε θα συμμορφωθεί είτε… Προειδοποίησε την Ελλάδα για τα νησιά. Είτε θα συμμορφωθεί είτε θα κάνουμε ένα βράδυ ξαφνικά αυτό που πρέπει

Ακσάμ: Αν δεν υποχωρήσεις, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου αντέδρασε σκληρά στις ασκήσεις στα ελληνικά νησιά. Χαρακτήρισε πρόκληση τις ασκήσεις και είπε δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. «Η Ελλάδα να μην ξεχνά, αυτός που σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλεις ειρήνη θα κάνουμε αυτό που πρέπει ένα βράδυ ξαφνικά».

ΤουρκίαΦατίχ Ντονμέζειδήσεις τώραγεωτρήσειςΑνατολική Μεσόγειος