Κόσμος|07.12.2022 17:06

Γερμανία: Με έμπνευση από την επίθεση στο Καπιτώλιο οι επίδοξοι πραξικοπηματίες – Ανάμεσά τους πρίγκιπας

Newsroom

Ομάδα ακροδεξιών συνελήφθη γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδίαζε πραξικόπημα με ένοπλες επιθέσεις στο κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Μέχρι στιγμής 25 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Soko» («Σκιά»), στην οποία συμμετέχουν περίπου 3.000 αστυνομικοί της ομοσπονδιακής εγκληματικής υπηρεσίας  (Bundeskriminalamt) και εξειδικευμένων μονάδων. Η επιχείρηση διεξήχθη σε 11 από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια και σε στρατόπεδα της διοίκησης ειδικών δυνάμεων (KSK) της Βάδης-Βυρτεμβέργης, και συγκεκριμένα σε 137 οικήματα, γραφεία και αποθήκες, ιδιοκτησίας 52 υπόπτων.

Οι έρευνες έχουν φτάσει μέχρι το Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και την Περούτζια της Ιταλίας. Στόχος τους είναι τουλάχιστον 52 άτομα. Μεταξύ αυτών, ο 71χρονος πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, αλλά και ο 69χρονος Ρούντιγκερ φον Π., πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί. Κατηγορίες για συμμετοχή στην οργάνωση αντιμετωπίζει και η πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο, Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, επίσης αθλήτρια της σκοποβολής, και κάτοχος «πολλών πυροβόλων όπλων». Ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, απόστρατοι κι ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK είναι επίσης μεταξύ των συλληφθέντων και υπόπτων.

 Η σύνδεση με την εισβολή στο Καπιτώλιο

Στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει η QAnon, η ακροδεξιά οργάνωση συνωμοσιολόγων η οποία βρίσκεται πίσω από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ των Ιανουάριο του 2021.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, η οργάνωση σχεδίαζε ένοπλη επίθεση στην Bundestag την οποία θα ακολουθούσαν συλλήψεις πολιτικών, ώστε να προκαλέσουν εκτεταμένη αναταραχή στην ομοσπονδιακή δημοκρατία και ανατροπή, τελικά, του πολιτεύματος.

Στο πόρισμα της Εισαγγελίας αναφέρεται η σύνδεση μελών της οργάνωσης με την «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία. Γι' αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους». Μένει να διευκρινιστεί από τις Αρχές αν τα μέλη της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» πράγματι προετοίμαζαν μία «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια», όπως επισημαίνεται. Οι Αρχές θεωρούν ότι, τα μέλη της ομάδας αποπειράθηκαν να οργανώσουν, σε διάφορα σημεία της χώρας, έναν «σκιώδη» στρατό, παρόμοιο με πολιτοφυλακή, η οποία θα προωθούσε το σχέδιο.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρισκόταν και μία μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ενώ τα μέλη επιδίδονταν σε ασκήσεις σκοποβολής. Ένα «ασυνήθιστα μεγάλο» χρηματικό ποσό βρέθηκε επίσης στην κατοχή της οργάνωσης, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

Εάν η οργάνωση εκπλήρωνε τα πλάνα της, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα τοποθετούνταν ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος, στις επιδιώξεις του οποίου ήταν και η διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσω της 39χρονης συντρόφου του, Βιτάλια Μπ.,είχε ήδη αποπειραθεί να έρθει σε επικοινωνία με τις ρωσικές Αρχές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι υπήρξε ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά.

Ο συλληφθείς Ρούντιγκερ φον Π., ήταν το πρόσωπο γύρω από το οποίο οργανωνόταν ο «στρατιωτικός βραχίονας» των «Πολιτών του Ράιχ». Μεταξύ άλλων, στους στόχους του ήταν και η στρατολόγηση αστυνομικών και στρατιωτών.

Σήμερα και αύριο, Πέμπτη (8/12) ενώπιον του ανακριτή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης αναμένεται να οδηγηθούν οι 25 συλληφθέντες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πραξικόπημασυλλήψειςακροδεξιοίειδήσεις τώραΓερμανία