Κόσμος|08.12.2022 05:45

Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για τα F-16: Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης στην εξωτερική πολιτική

Μαρία Ζαχαράκη

Πανηγυρισμοί του τουρκικού τύπου την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου για τα F – 16. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σε δηλώσεις του, έριξε τους τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για επιθυμία της χώρας «να βάλει στην άκρη τις συγκρούσεις με τους γείτονες», χωρίς πουθενά να αναφέρει την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχασε»

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Μαρία Ζαχαράκη, ενθουσιασμός περίσσευε σήμερα στην Τουρκία, για την απόφαση σχετικά με τα F-16. Κανείς, βέβαια, δεν εστιάζει στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει πει την τελευταία λέξη το Κογκρέσο.

Μαζί με τον ενθουσιασμό για την απόφαση, ωστόσο, περίσσευαν και τα πικρόχολα σχόλια για την Ελλάδα. Δεν ήταν η χαρά ότι πέτυχε η Τουρκία μία νίκη για να πάρει αμερικανικά μαχητικά, αλλά ότι δεν πέρασε της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι θριαμβολογική ρητορική ήταν του τύπου «Η Ελλάδα έχασε», σαν να σημειώνεται, για το θέμα, πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Στα δημοσιεύματα επικρατεί ο ενθουσιασμός, και αναφέρεται ότι η Τουρκία κατάφερε να πάρει τα μαχητικά που ήθελε, παρότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι, τα εν λόγω μαχητικά, είναι προηγούμενης γενιάς.

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής

Το σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα έχει κάνει πλέον στροφή στην εξωτερική πολιτική. Και σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, έδωσε και όνομα στο νέο δόγμα «Ας ελαχιστοποιήσουμε», είπε, «τα προβλήματα με τις χώρες που έχουμε προβλήματα, ας ανοίξουμε τις πόρτες επικοινωνίας και ας αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας, χωρίς συγκρούσεις με τους γείτονες».

Επιστρέφει, λοιπόν, η Άγκυρα δια στόματος Καλίν, στο δόγμα «Μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Αλλά όχι με όλους, πλην Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας απαρίθμησε μία σειρά από χώρες με τις οποίες εξομαλύνει τώρα τις σχέσεις της: Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Αίγυπτο - χωρίς να συμπεριλάβει μέσα σε αυτές καν την Ελλάδα.

Για να δικαιολογήσει, μάλιστα, αυτή τη στροφή, είπε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει μονόδρομος, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Μια τέτοια παραδοχή το κατά πόσο ενισχύει βέβαια το κύρος ενός ηγέτη κι ενός κράτους, θα το δείξουν οι κάλπες, στις οποίες και αποσκοπεί αυτή η στροφή.

ελληνοτουρκικές σχέσειςF-16ειδήσεις τώραΙμπραχίμ ΚαλίνΤουρκία