Κόσμος|08.12.2022 14:21

Le Monde: Βούλγαροι συνοριοφύλακες κρατούν πρόσφυγες σε κλουβί υπό το άγρυπνο μάτι της... Frontex - Αποκαλυπτικές εικόνες

Newsroom

Θλιβερές είναι οι εικόνες που φέρνουν στο «φως» από τα σύνορα της Βουλγαρίας γαλλική εφημερίδα και άλλα ΜΜΕ. Σε βίντεο - ντοκουμέντο αποκαλύπτεται μία απάνθρωπη τακτική κατά την οποία πρόσφυγες κρατούνται παράνομα μέσα σε... κλουβί.

Ειδικότερα, η Le Monde, το Lighthouse Reports και πολλά ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσιεύουν βίντεο που αποδεικνύει ότι Βούλγαροι συνοριοφύλακες κρατούν παράνομα πρόσφυγες σε κλουβί, υπό το άγρυπνο μάτι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης Frontex -όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Σε μια μικρή πόλη της νότιας Βουλγαρίας, ανάμεσα σε ένα νηπιαγωγείο, το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου και μερικά σπίτια, ένα αυτοσχέδιο κλουβί -που στεγάζεται σε ένα υπόστεγο- χρησιμοποιείται από τους Βούλγαρους συνοριοφύλακες για την κράτηση επίδοξων μεταναστών.

Αυτό φαίνεται σε πλάνα που αποκαλύπτει η Le Monde, σε συνεργασία με τους Lighthouse Reports, Monitor, Der Spiegel, Domani, RFE/RL Bulgaria και Sky News.

Το αυτοσχέδιο κλουβί αποτελείται από σιδερένια κάγκελα και είναι γεμάτο σκουπίδια, ενώ είναι ορατό από τον δρόμο, όπως γράφει η Le Monde στο δημοσίευμά της. Σε πέντε περιπτώσεις, μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 25 Νοεμβρίου, οι συνεργάτες της Le Monde κατάφεραν να βγάλουν βίντεο στην περιοχή, όπου, κάθε φορά, είχαν συλληφθεί περίπου 12 άνδρες.

Μάλιστα, η κατασκευή αυτή που χρησιμοποιείται ως άτυπη φυλακή κινηματογραφήθηκε πέντε φορές, με συνολικά τουλάχιστον 34 άτομα να βρίσκονται έγκλειστα μεταξύ του παραπάνω διαστήματος.

Όχημα της Frontex στο σημείο

Λίγα μέτρα από το κλουβί, σε τρεις περιπτώσεις, ένα αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, υπεύθυνης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, είναι ορατό στις εικόνες που τράβηξε το The World και οι συνεργάτες του.

Το βίντεο - ντοκουμέντο

Το βίντεο - ντοκουμέντο από το αυτοσχέδιο κλουβί που δημοσίευσε δημοσιογράφους του Lighthouse Reports.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλγαρίαειδήσεις τώραπρόσφυγες μετανάστεςανθρώπινα δικαιώματαπρόσφυγεςσύνορα