Κόσμος|09.12.2022 06:15

Τουρκία: Γιατί ο Ακάρ θέλει να μπουν στον «πάγο» σειρά προβλημάτων με την Ελλάδα – Οι πιέσεις για ΜΟΕ και η έλλειψη εμπιστοσύνης

Μαρία Ζαχαράκη

Τη ρητορική του Χουλούσι Ακάρο οποίος ζήτησε να μπουν «στον πάγο» κάποια προβλήματα με την Ελλάδα ανέλυσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε ένα καινούριο στοιχείο. Συγκεκριμένα, έκανε μία πρόταση.

«Να βάλουμε τα θέματα με την Ελλάδα στο ψυγείο»

Όπως είπε, «κάποια προβλήματα με την Ελλάδα να μπουν στη συντήρηση» - δηλαδή, στο ψυγείο. «Να διατηρηθούν υπό έλεγχο και να διαχειρίζονται με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ακάρ.
Αυτή είναι μία πρόταση που κάνει για πρώτη φορά η Άγκυρα. Έχουμε ακούσει για διάλογο καθώς και για συνομιλίες - πακέτο, αλλά όχι «να βάλουμε τα θέματα με την Ελλάδα στο ψυγείο».

Η Άγκυρα, βλέποντας τα πράγματα να έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να υποχωρήσει καθώς πρόκειται για εθνικά θέματα προτείνει λοιπόν, «πάγο» δια στόματος υπουργού Άμυνας. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να πιέζει για ΜΟΕ, ίσως πιο διευρυμένα.

«Έχουμε 20 προβλήματα», είπε ο Ακάρ, «ας λύσουμε τουλάχιστον 3 ή 5 από αυτά», συμπλήρωσε χωρίς να διευκρινίσει ποια. Ωστόσο, σίγουρα εννοεί τα πιο εύκολα, όπως είναι, για παράδειγμα, οι υπερπτήσεις. Αυτό που παραβλέπει πάντα, βέβαια, η Άγκυρα, είναι ότι, για να υπάρξουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάποια εμπιστοσύνη θα πρέπει να επιτευχθεί.

Αυτό επισήμανε στον Ακάρ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τελευταία. Αλλά, με ρητορική που έχει ξεπεράσει πια κάθε διπλωματική ηθική και κανόνα αβρότητας, η όποια καλή διάθεση -ακόμα και για ψάρι στο Βόσπορο-, πάει περίπατο.

ΤουρκίαΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΧουλούσι Ακάρειδήσεις τώραΜΟΕΤούρκος υπουργός Άμυνας