Κόσμος|10.12.2022 22:09

Φρούτα, ελιές, ξηροί καρποί: Αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε τα σνακ που κατανάλωναν οι θεατές στο Κολοσσαίο

Newsroom

Φως στην εμπειρία των θεατών στο Κολοσσαίο ρίχνουν τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας. 

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών εντοπίστηκαν ίχνη από ελιές, ξηρούς καρπούς, κρέατα, κεράσια, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα και ροδάκινα στους υπονόμους και τα υπόγεια περάσματα του αμφιθεάτρου, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι τα κατανάλωναν οι θεατές.

Τα ευρήματα «εμβαθύνουν την κατανόηση της εμπειρίας και των συνηθειών των θεατών», λέει η Alfonsina Russo, διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται επίσης οστά από λιοντάρια, αρκούδες, σκύλους και άλλα ζώα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ζώα αναγκάζονταν να παλεύουν μεταξύ τους μπροστά στο κοινό ή αποτελούσαν θήραμα στις κυνηγετικές επιδείξεις, που διοργανώνονταν. Βρήκαν επίσης 50 χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται μεταξύ του τρίτου και του έβδομου αιώνα π.Χ. και ένα σπάνιο ασημένιο νόμισμα που χρονολογείται γύρω στο 171 π.Χ.

«Τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο στους υπονόμους», σχολιάζει η Federica Rinaldi, επικεφαλής των ανασκαφών.

«Η σημασία τους έγκειται στο είδος των ζώων. Εκτός από τα λιοντάρια και τις αρκούδες που χρησιμοποιούνταν στις παραστάσεις, βρέθηκαν υπολείμματα μικρών σκύλων, κοτόπουλων και χοίρων. Υπάρχουν επίσης πολλά υπολείμματα φυτών  που δίνουν στοιχεία για τη βιοποικιλότητα των ρωμαϊκών χρόνων και φανερώνουν την παρουσία αειθαλών φυτών που χρησιμοποιούνταν σαν διακοσμητικά στην αρένα», προσθέτει.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2021. Το Κολοσσαίο είναι ένα από τα αξιοθέατα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Το αμφιθέατρο πέρα από τις μονομαχίες, φιλοξενούσε φαντασμαγορικές θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις φωτιάς και εικονικές ναυμαχίες. Οι τελευταίες μονομαχίες διοργανώθηκαν το 523 π.Χ. Εκ τότε έπαψε να χρησιμοποιείται. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλίαμονομαχίαανασκαφέςειδήσεις τώρααρχαιολόγοι