Φρούτα, ελιές, ξηροί καρποί: Αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε τα σνακ που κατανάλωναν οι θεατές στο Κολοσσαίο
NewsroomΦως στην εμπειρία των θεατών στο Κολοσσαίο ρίχνουν τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών εντοπίστηκαν ίχνη από ελιές, ξηρούς καρπούς, κρέατα, κεράσια, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα και ροδάκινα στους υπονόμους και τα υπόγεια περάσματα του αμφιθεάτρου, με τους αρχαιολόγους να εκτιμούν ότι τα κατανάλωναν οι θεατές.
Τα ευρήματα «εμβαθύνουν την κατανόηση της εμπειρίας και των συνηθειών των θεατών», λέει η Alfonsina Russo, διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου.
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται επίσης οστά από λιοντάρια, αρκούδες, σκύλους και άλλα ζώα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ζώα αναγκάζονταν να παλεύουν μεταξύ τους μπροστά στο κοινό ή αποτελούσαν θήραμα στις κυνηγετικές επιδείξεις, που διοργανώνονταν. Βρήκαν επίσης 50 χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται μεταξύ του τρίτου και του έβδομου αιώνα π.Χ. και ένα σπάνιο ασημένιο νόμισμα που χρονολογείται γύρω στο 171 π.Χ.
«Τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο στους υπονόμους», σχολιάζει η Federica Rinaldi, επικεφαλής των ανασκαφών.
«Η σημασία τους έγκειται στο είδος των ζώων. Εκτός από τα λιοντάρια και τις αρκούδες που χρησιμοποιούνταν στις παραστάσεις, βρέθηκαν υπολείμματα μικρών σκύλων, κοτόπουλων και χοίρων. Υπάρχουν επίσης πολλά υπολείμματα φυτών που δίνουν στοιχεία για τη βιοποικιλότητα των ρωμαϊκών χρόνων και φανερώνουν την παρουσία αειθαλών φυτών που χρησιμοποιούνταν σαν διακοσμητικά στην αρένα», προσθέτει.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2021. Το Κολοσσαίο είναι ένα από τα αξιοθέατα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Το αμφιθέατρο πέρα από τις μονομαχίες, φιλοξενούσε φαντασμαγορικές θεατρικές παραστάσεις, επιδείξεις φωτιάς και εικονικές ναυμαχίες. Οι τελευταίες μονομαχίες διοργανώθηκαν το 523 π.Χ. Εκ τότε έπαψε να χρησιμοποιείται.
- Νέα στοιχεία στο φως: Kαθυστέρησαν να ενημερώσουν για τον πυροβολισμό στον 16χρονο οι αστυνομικοί - Ο αποκαλυπτικός διάλογος με τα κεντρικά της ΕΛΑΣ
- Κακοκαιρία «Gaia»: Έρχονται σφοδροί άνεμοι και μεγάλα κύματα - Η προειδοποίηση Αρναούτογλου
- Πριν από εκατομμύρια χρόνια ο Νατοβενάτορας ζούσε στη Μογγολία και ήταν ο πρώτος υδρόβιος δεινόσαυρος
- Σχέδιο για «ψαλίδι» στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Πώς θα αντισταθμιστεί η αύξηση του 2023
- Διάσημες θεωρίες συνωμοσίας της σύγχρονης ιστορίας που σίγουρα έχουν περάσει κάποια στιγμή από το μυαλό σου
- Πιθανή συμφωνία με τους νέους ηγέτες του Ιράν «βλέπει» ο Τραμπ - Μιλά ξανά για κατάληψη της Χαργκ
- Σόου με «ακραίες» επιδείξεις αντοχής στη Βόρεια Κορέα: Βαριοπούλες, σπάσιμο τσιμέντων και ένας περιχαρής Κιμ Γιονγκ Ουν
- Απόκοσμο τοπίο στην Αυστραλία: Ο κυκλώνας Νάρελ «έβαψε» τον ουρανό κόκκινο
- Συγκινητικό: Έσωσαν στη Ρόδο τυφλή ελαφίνα που είχε εγκλωβιστεί - Η δύσκολη επιχείρηση