Κόσμος|10.12.2022 09:35

Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τον προγεννητικό έλεγχο

Newsroom

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας η υπογραφή τριμερούς μνημονίου κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Ιδρύματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής (Fetal Medicine Foundation) με αντικείμενο την υλοποίηση κοινού προγράμματος προγεννητικών ελέγχων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την περίοδο 2022-2025 από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επισήμως καταχωρισμένη φιλανθρωπική οργάνωση.

Το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη διαδοχικά με ασυγχρονικό τρόπο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Δένδια, τον Υπουργό Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Δρ. Bekim Sali, και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη.

Στην τελετή ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπογραφής του μνημονίου κατανόησης παρευρέθησαν η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Σκόπια, κ. Σοφία Φιλιππίδου, η οποία συνοδευόταν από την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διπλωματικής Αρχής, κ. Τζίνα Ανδρεάδη, και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας, κ. Κωνσταντίνο Προκάκη, και ο Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Δρ. Bekim Sali, ο οποίος συνοδευόταν από τη Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα υγείας, καθηγήτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής των Σκοπίων, Δρ. Ana Daneva Markova, και την Κρατική Σύμβουλο του Επιτελείου του, κ. Gordana Majnova.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, σκοπός του προγράμματος προγεννητικών ελέγχων για την περίοδο 2022-2025 είναι η παροχή δωρεάν εξειδικευμένης φροντίδας σε εγκύους γυναίκες στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να περιορισθεί η μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής των Σκοπίων, η οποία συνεργάζεται στενά με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος», μονάδα προγεννητικού ελέγχου με μακροπρόθεσμο στόχο να ιδρυθούν παρόμοιες μονάδες σε όλη τη χώρα προς όφελος του συνολικού πληθυσμού.

Περαιτέρω, θα λειτουργήσει μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο το μαιευτικό υπέρηχο και την εμβρυομητρική ιατρική, το οποίο θα οργανωθεί σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» και το Σύλλογο Εμβρυομητρικής Ιατρικής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με εντατική πρακτική εκπαίδευση σε καθημερινή βάση, θεωρητική κατάρτιση μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων και εβδομαδιαίες συναντήσεις για ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών.

Επί πλέον, στο πρόγραμμα προγεννητικών ελέγχων θα περιλαμβάνεται σχετική επαγγελματική κατάρτιση μαιευτήρων που απασχολούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής στα Σκόπια και σε περιφερειακά νοσοκομεία από το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής θα παρέχει δωρεάν εξοπλισμό και τεχνογνωσία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Ιδρύματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής για την υλοποίηση του προγράμματος προγεννητικών ελέγχων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο μνημόνιο κατανόησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπουργείο ΥγείαςΒόρεια ΜακεδονίαΣκόπιαεγκυμοσύνηειδήσεις τώραέγκυος