Κόσμος|13.12.2022 08:56

Μπαχάμες: Συνελήφθη ο «βασιλιάς των cryptos» Σαμ Μπάνκμαν - Κατηγορείται για ποινικές απάτες

Newsroom

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες τη Δευτέρα αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατέθεσαν ποινικές κατηγορίες εναντίον του. 

Η Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία ερευνά τον Μπάνκμαν-Φριντ και την κατάρρευση της FTX και της αδελφής της εμπορικής εταιρείας Alameda, επιβεβαίωσε τη σύλληψή του στο Twitter.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη χωρίς επεισόδια στο συγκρότημα διαμερισμάτων του το απόγευμα της Δευτέρας (12/12) στο Νασάου, και πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη, ανέφερε σε δήλωση η Βασιλική Αστυνομία στις Μπαχάμες.

Απάτη με χρεόγραφα

Λίγο αφότου επιβεβαιώθηκε η σύλληψή του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είπε ότι ενέκρινε ξεχωριστές κατηγορίες σχετικά με τις «παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων» του Μπάνκμαν, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια την Τρίτη.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Wall Street δήλωσαν επίσης ότι θα λάβουν μέτρα κατά του Μπάνκμαν.

Οι New York Times, επικαλούμενοι ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, ανέφεραν ότι οι κατηγορίες εναντίον του Μπάνκμαν περιελάμβαναν απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία μέσω τραπεζικής απάτης, απάτη επί τίτλων, συνωμοσία απάτης χρεογράφων και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Φριντ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στις Μπαχάμες, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει με ποιες κατηγορίες. Σε μια δήλωσή του στο Twitter, ο Ντέιμιαν Ουίλιαμς, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του 30χρονου, και αποσαφήνισε ότι το σχετικό κατηγορητήριο θα επισημοποιηθεί σε λίγες ώρες. «Θα έχουμε περισσότερα να πούμε εκείνη τη στιγμή», είπε.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX αναμενόταν την Τρίτη να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κατάρρευση του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρύπτο FTX, ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών. Είχε ανακοινώσει ότι θα καταθέσει εξ αποστάσεως στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου η οποία συνεδριάζει για να εξετάσει την κατάρρευση της εταιρείας.

Το ανταλλακτήριο, που ξεκίνησε το 2019 και εδρεύει στις Μπαχάμες, κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου αφού δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρήματα για να αποτρέψει την κατάρρευσή του, καθώς οι traders έσπευσαν να αποσύρουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε μόλις 72 ώρες. Έκτοτε αποκαλύφθηκε προέκυψε ότι ο 30χρονος χρησιμοποίησε κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών για να στηρίξει την επιχείρησή του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑΜπαχάμεςκρυπτονομίσματαειδήσεις τώρασύλληψη