Κόσμος|14.12.2022 06:55

Γιατί οι Τούρκοι επικεντρώνουν την προσοχή τους στη Λιβύη - Επενδύουν για το μέλλον με τα... παράνομα μνημόνια

Μαρία Ζαχαράκη

Σε γεωστρατηγικό κέντρο και σημείο αναφοράς έχει αναχθεί πλέον η Λιβύη για την Τουρκία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε στην τουρκική βουλή, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, ότι η Λιβύη είναι η χώρα που της εξασφάλισε ένα έρεισμα ύπαρξης στη Μεσόγειο.

Για τη σημερινή κυβέρνηση της Άγκυρας, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο έθεσε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τσαβούσογλου. Ισορροπίες που η Άγκυρα βέβαια έψαχνε, γιατί δεν είχε σε ποια άλλη χώρα να στηριχτεί ούτε και έχει.

Θεωρεί, λοιπόν, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο τον ακρογωνιαίο λίθο, τη βάση για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, όχι μόνο της σημερινής Τουρκίας αλλά και των επόμενων γενιών, όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άσχετα αν ακόμη δεν έχει επικυρωθεί ούτε καν από τη Λιβύη, ούτε υλοιποιηθεί -παρά μόνο το στρατιωτικό σκέλος της εκπαίδευσης του στρατού της Λιβύης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεωρεί ότι τα μνημόνια του 2019 και του 2022 ήρθαν για να μείνουν και κάποια στιγμή θα παραγάγουν και αποτελέσματα. Βέβαια, αυτά τα έλεγε στη βουλή, προσπαθώντας να πείσει το εσωτερικό και αντιπολιτευτικό ακροατήριο, χωρίς να αναφέρει τον... ξενοδόχο.

Στην προκειμένη περίπτωση τη Λιβύη και την Ελλάδα, που εμποδίζουν εδώ και τρία χρόνια με κάθε τρόπο την Τουρκία να κατεβάσει π.χ. με ένα ερευνητικό πλοίο φυσικού αερίου στη Λιβύη για να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει σε πέντε χρόνια τι μπορεί να γίνει με το μνημόνιο και ποιες θα είναι οι πολιτικές ισορροπίες τότε σε όλη την περιοχή όχι μόνο σε Άγκυρα και Τρίπολη.

Πάντως, αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Τουρκίας αντιμετωπίζει ένα ισχυρό ανάχωμα στα σχέδιά της για τη Μεσόγειο, παρά τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια Τσαβούσογλου και αυτό της προκαλεί νευρικότητα, όπως φαίνεται από τη ρητορική κατά της Ελλάδας ή κατά όσων τη στηρίζουν.

Γιατί επί του πεδίου, η Τουρκία δεν μπορεί να ανοιχτεί, όσο θέλει, στην περιβόητη Γαλάζια Πατρίδα.

ΛιβύηΤουρκίαειδήσεις τώραμνημόνιοΜεβλούτ Τσαβούσογλου