Κόσμος|14.12.2022 19:53

Κλιματική κρίση, ανεξέλεγκτος τουρισμός και στρατιωτικές συρράξεις απειλούν τη ζωή στο Λαντάκ του Κασμίρ - Υπάρχει δρόμος επιστροφής;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο νομάς Tsering Angchuk ορκίζεται να παραμείνει στο απομακρυσμένο χωριό του στην περιοχή Λαντάκ του Κασμίρ. Οι περισσότεροι συγχωριανοί αλλά και οι δύο γιοι του έχουν μεταναστεύσει στην κοντινότερη πόλη, ωστόσο ο ίδιος είναι αποφασισμένος να βόσκει το κοπάδι με τις κασμίρ κατσίκες του στο άδενδρο χωριό Kharnak, την κρύα, ορεινή έρημο, η ομορφιά της οποίας σε στοιχειώνει.

Ο 47χρονος εκτρέφει 800 πρόβατα και κατσίκες και ένα κοπάδι από 50 γιάκ των Ιμαλαΐων στο Kharnak. Το 2013 μετανάστευσε στο Kharnakling, έναν οικισμό στα περίχωρα της κωμόπολης Leh, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε, καθώς «τα αστικά κέντρα χειροτερεύουν και, για ανθρώπους σαν εμάς, υπάρχουν μόνο δουλειές του ποδαριού».

Οι χιλιάδες νομάδες της περιοχής, γνωστοί για τον μοναδικό τρόπο ζωής τους σε ένα από τα λιγότερο φιλικά τοπία του κόσμου, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, οι οποίες επιδεινώνονται σταθερά από τις συνοριακές συγκρούσεις και τη συρρίκνωση των βοσκοτόπων. Εκατοντάδες κάτοικοί έχουν υποχρεωθεί να μεταναστεύσουν, εξαιτίας αυτών των αλλαγών, κυρίως σε αστικούς οικισμούς. Όσοι έμειναν πίσω εργάζονται για να καταστήσουν την περιοχή πιο κατοικήσιμη.

Η θερμοκρασία στην περιοχή που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.750 μέτρων , μπορεί να πέσει στους -35 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των ατελείωτων καλοκαιρινών μηνών. Οι χιλιάδες παγετώνες υποχωρούν με ανησυχητικό ρυθμό, απειλώντας την παροχή νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ανάμεσα στις οροσειρές των Ιμαλαΐων και του Καρακοράμ στη βόρεια Ινδία, το Λαντάκ του Κασμίρ είναι μία απομακρυσμένη, άγονη περιοχή, που διαφέρει από την υπόλοιπη Ινδία πολιτισμικά, λόγω της τοπικής γλώσσας και των παραδόσεών της.

Για αιώνες, η ζωή στο Λαντάκ ήταν επικεντρωμένη στη γεωργία. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των κατοίκων μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά. Σχετικά άγνωστο στον έξω κόσμο, ως το 1974 όταν και γνώρισε ταχεία ανάπτυξη και σταδιακό εκσυγχρονισμό του πολιτισμού του, το Λαντάκ επιβαρύνθηκε επιπλέον από τις στρατιωτικές συγκρούσεις που ξεκίνησαν, εκείνη την εποχή, με την Κίνα.

Στο παρελθόν, η κλιματική αλλαγή δεν αποτελούσε θέμα για την περιοχή, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας είναι σαφώς αισθητές ενώ, με το λιώσιμο των πάγων, απειλείται και το σύστημα άρδευσης. Τώρα, οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας είναι σαφώς ορατές στο Λαντάκ και με το λιώσιμο των παγετώνων, το καθιερωμένο από καιρό σύστημα άρδευσης κινδυνεύει. Μπορεί η περιοχή να ξεπεράσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και να συνδυάσει τη νέα εποχή με την παράδοση;

Για αιώνες, οι νομάδες του Λαντάκ καλλιεργούσαν την τροφή τους, ενώ χρησιμοποιούσαν το μαλλί γιακ από τις κατσίκες τους για να φτιάξουν ρούχα. Έφτιαχναν τα σπίτια τους από ξύλο, ενώ με την μαζική εισροή τουριστών, η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα αυξήθηκε σε βαθμό που, ο γηγενής πληθυσμός δεν είχε άλλη επιλογή από το να αρχίσει να εισάγει αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης από άλλες περιοχές της Ινδίας.

Πριν από εξήντα χρόνια, το Λαντάκ ήταν το πεδίο του σινο-ινδικού πολέμου. Η συνοριακή σύγκρουση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1962, όταν η Κίνα επιτέθηκε σε ινδικούς πληθυσμούς στην περιοχή. Οι κλιμακούμενες εντάσεις οδήγησαν στον σινο-ινδικό πόλεμο, ακολουθούμενες από περιοδικές συγκρούσεις και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις κατά τις επόμενες δεκαετίες. Οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις, το 2020, κατέληξαν σε μία αντιπαράθεση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με σώμα 60.000 Κινέζων στρατιωτών να έχει αναπτυχθεί απέναντι σε αντίστοιχο αριθμό Ινδών. Το Λαντάκ, ως αποτέλεσμα, σήμερα έχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ενόπλων δυνάμεων στην Ινδία. Αυτού του μεγέθους η στρατιωτική παρουσία σημαίνει στρατιωτικές βάσεις, εκατοντάδες βαρέα στρατιωτικά οχήματα και μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κασμίρειδήσεις τώρακλιματική κρίσηΙνδίαΛαντάκ