Κόσμος|14.12.2022 22:00

Qatar Gate: Ποιος ήταν ο τελικός στόχος; Οι άγνωστες πτυχές της σχέσης Καϊλή, Τζιόρτζι με τον Αντόνιο Παντσέρι - Τι αποκαλύπτει ανταποκριτής στις Βρυξέλλες

Newsroom

Την ώρα που το Qatar Gate και ο φερόμενος χρηματισμός της Εύας Καϊλή βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ο ανταποκριτής του Tgcom24, Λεονάρντο Πανέτα, μίλησε στο OPEN και στην Ευλαμπία Ρέβη για το σκάνδαλο που έχει «ταράξει» το Ευρωκοινοβούλιο.

Για τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του αυτή είναι η σημαντικότερη πτυχή της ιστορίας, «δηλαδή οι θέσεις της Εύας Καϊλή και του Φραντζέσκο Τζιόρτζι είναι αρκετά διαχωρισμένες τουλάχιστον τώρα, γιατί θα δούμε πώς θα είναι στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «ο Τζιόρτζι με τη σειρά του κατηγορεί τον Αντόνιο Παντζέρι».

Ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι «ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι είναι ένα άτομο που ακολουθεί τον Παντζέρι για πολλά χρόνια. Εγώ ο ίδιος τους γνώρισα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ο εκπρόσωπός του, ήταν πάντα πολύ κοντά».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «ο Τζιόρτζι σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το πλαίσιο των κατηγοριών, ήταν ο άνθρωπος του Παντζέρι, όταν ο Παντζέρι δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής για να συνεχίσει να εγγυάται επαφές υψηλού προφίλ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σαφώς η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δηλαδή της συντρόφου του,  προφανώς εξασφάλισε όταν εκείνη έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα έχει επαφή με τα ανώτατα επίπεδα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου».

Αναφορικά με τον Παντζέρι ο δημοσιογράφος είπε πως τον γνώριζε. «Είναι ένας πολιτικός από τη Λομβαρδία, μια περιοχή της Ιταλίας, και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Μιλάνο»

«Δεν τον θυμάμαι ως εξέχοντα πολιτικό, αλλά ως έναν πολιτικό που ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του το έκανε ως Ευρωπαίος βουλευτής, αλλά προέρχεται από τον κόσμο των συνδικάτων. Το πρόβλημα τώρα με αυτήν την κατάσταση είναι ότι ο Παντζέρι, για να μπορέσει να συνεχίσει την δραστηριότητά του, ενέπλεξε και αρκετούς πολιτικούς, δεν είναι μυστήριο ότι ήταν πολύ κοντά με τον Μαρκ Ταραμπέλα ή τη Μαρί Αρίνα που ήταν μέσα σε αυτόν την οργάνωση», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για την επέκταση των ερευνών σε βάρος δεκάδων ευρωβουλευτών απάντησε: «Για εμένα είναι λίγο ιδιαίτερη η κατάσταση γιατί ομολογώ ότι γνώριζα πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους με την έννοια ότι ως δημοσιογράφος πάνω απ 'όλα παρακολουθώ πολύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επομένως έβλεπα πολλούς από αυτούς τους βοηθούς τακτικά σε αυτές τις στιγμές. Υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ που κυκλοφορούν και ίσως λίγο υπόγεια, αλλά οι άνθρωποι μιλούν πολύ».

Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκισή της Εύας Καϊλή

Σημειώνεται ότι όπως αποφασίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η ακρόαση της Εύας Καϊλή σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια δεν παρέστη στο δικαστήριο, οι 3 συγκατηγορούμενοί της ωστόσο παρέστησαν ενώπιον δικαστικών αρχών. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν θα μείνει προφυλακισμένη μέχρι τις 22 του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ οι κατηγορούμενοι για το Qatar Gate βγήκαν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότι και ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, το πρωί της ίδιας μέρας είχε υποστηρίξει ότι η ευρωβουλευτής θα πάρει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, από νωρίς την Τετάρτη επικρατούσε το αδιαχώρητο έξω από το δικαστήριο.

«Δεν είχε καμία ιδέα για τα χρήματα»

Όπως είπε ο δικηγόρος της κ. Καϊλή σχετικά με τη θέση της ίδιας, «η θέση της είναι ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα έφερε ο σύντροφός της και δεν είχε καμία ιδέα. Όταν έμαθε για τα χρήματα, τα οποία ανήκουν σε κάποιον άλλον, είπε ότι πρέπει να φύγουν από το σπίτι μου και να πάνε σε αυτόν που ανήκουν. Έδωσε εξηγήσεις για τα χρήματα, και ζήτησε να απομακρυνθούν. Εκεί πήρε ο πατέρας τα χρήματα για να τα μεταφέρει. Δεσμεύομαι από το απόρρητο και δεν μπορεί να περισσότερα, αλλά για αυτό δεν έγινε δίωξη στον πατέρα της. Για τα ποσά δεν μπορώ να τοποθετηθώ, δεν είναι όμως αυτά που δημοσιεύονται. Οι εικόνες που είδατε είναι το σύνολο των χρημάτων που κατασχέθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Το ποσό που αφορά την κ. Καϊλή και τον σύζυγό της δεν έχει ανακοινωθεί, δεν μπορώ να παραβιάσω εγώ το απόρρητο».

Ο δικηγόρος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Εύα Καϊλή μπορεί να αφεθεί ελεύθερη, αν κριθεί με νομικούς όρους και αν δεν υπάρξουν πολιτικά «παιχνίδια» σε βάρος της. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι αυτή τη στιγμή παίζεται κι ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι δίπλα σε μια δικαστική υπόθεση, διότι εμφανίζουν ότι χρηματίστηκε από το Κατάρ. Αν η κ. Καϊλή κριθεί και αξιολογηθεί με νομικούς όρους και προϋποθέσεις, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη. Αν επικρατήσουν, όμως, πολιτικές σκοπιμότητες τότε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα».

Πώς τα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή και άλλων θα επιταχύνουν την εξιχνίαση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες, και στο σπίτι της Εύας Καϊλή, ενδέχεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Βάσει πληροφοριών που η εισαγγελία του Βελγίου δεν σχολίασε, μεγάλο μέρος των χαρτονομισμάτων από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που εντοπίστηκε στις έρευνες είναι καινούρια, τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και έχουν εκδοθεί πρόσφατα. Ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα τυπώθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα ακόμη εξετάζονται.

Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, σημειώνει η L' Echo, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις έρευνες. Γνωρίζοντας τον τόπο που τυπώθηκαν, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των δεσμίδων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη.

Παράλληλα θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν. Όμως, όπως σημειώνουν τα βελγικά ΜΜΕ, η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοΕυρωκοινοβούλιοΚατάρΒρυξέλλεςQatar GateΕύα Καϊλήειδήσεις τώρα