Κόσμος|15.12.2022 09:53

Qatar Gate: Ποιους «καρφώνει» για το σκάνδαλο ο σύντροφος της Εύας Καϊλή που ομολόγησε την εμπλοκή του

Newsroom

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στους ευρωπαϊκούς κόλπους που διερευνούν οι βελγικές Αρχές, με δημοσιεύματα του διεθνή τύπου να αναφέρουν πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει παραδεχτεί την ενοχή του και υπερασπίζεται την ευρωβουλευτή, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη.

Σύμφωνα με την βελγική Le Soir,  ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή ομολόγησε διαφθορά και παρεμβάσεις προς όφελος του Μαρόκου και του Κατάρ.

Μάλιστα, όπως γράφει η La Republica, εμπλέκει στο Qatar Gate τον Ιταλό ευρωβουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, τον ευρωβουλευτή το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ως εγκέφαλο φέρεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να κατονομάζει τον Ιταλό πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι.

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» είπε ο Τζιόρτζι στις Αρχές. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» γράφει η La Reppublica.

Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ο ρόλος του στην εγκληματική οργάνωση ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε τη μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τους Βέλγους ερευνητές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Ιταλού βοήθησαν τις Αρχές να βρουν την άκρη του νήματος είτε για την επέκταση των ερευνών είτε για την επιβεβαίωση των στοιχείων που είχαν συλλέξει έπειτα από αρκετούς μήνες άκρως απόρρητων ερευνών.

Η Corriere della Sera τονίζει ότι ο Τζόρτζι πιθανότατα είπε πολλά στην κατάθεσή του το Σάββατο, δεδομένου ότι ο ανακριτής, αναγκάστηκε να αναβάλει τις άλλες ανακρίσεις.

Τι απαντά η άλλη πλευρά για τις αποκαλύψεις

Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Soir», απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Και ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.

«Δεν θα γίνω Ιφιγένεια, δεν έχω σχέση με τα λεφτά και το Κατάρ»

Παράλληλα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή, μίλησε στον ΑΝΤ1 και επανέλαβε πως: «Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες».

Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε σχετικά με την μη εμφάνιση της Εύας Καϊλή την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, ότι είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή της είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της.

Τόνισε ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κυρίας Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφός της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».

«Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος.

Ερωτώμενος για την έρευνα είπε ότι «προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ».

«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κυρίας Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κυρίας Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κυρίας Μετσόλα», είπε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σχετικά με την διαγραφή της και την καθαίρεση της από την θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, όπως μετέφερε ο δικηγόρος της, είπε ότι «αν ήμουν Πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».

Ακόμη, σχετικά με τον σύζυγο της, στον οποίο φέρεται πως επιρρίπτει κάθε ευθύνη η Εύα Καϊλή, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε πως «ο σύζυγος της επιβεβαιώνει όσα λέει η κυρία Καϊλή για τα χρήματα. Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες. Όταν τα είδε και δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευση τους, ζήτησε άμεσα να φύγουν από το σπίτι τα χρήματα. Ανέλαβε να είναι μεταφορέας ο πατέρας της, γιατί δεν υπήρχε κάποιος άλλος».

Σχετικά με το διαμέρισμα στο Ψυχικό, που η κυρία Καϊλή αγόρασε σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την εμπορική του αξία, ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλέστηκε δήλωση της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του για το χαμηλό τίμημα μεταβίβασης, η οποία φέρεται να είπε «προσπαθούσα 8 χρόνια να το πουλήσω, είναι πάνω στην Κηφισιάς, δεν το έπαιρνε κανείς».

Καταλήγοντας, είπε ότι η ευρωβουλευτής του μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Οι άγνωστες πτυχές της σχέσης Καϊλή, Τζιόρτζι με τον Αντόνιο Παντσέρι

Την ώρα που το Qatar Gate και ο φερόμενος χρηματισμός της Εύας Καϊλή βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ο ανταποκριτής του Tgcom24, Λεονάρντο Πανέτα, μίλησε στο OPEN και στην Ευλαμπία Ρέβη για το σκάνδαλο που έχει «ταράξει» το Ευρωκοινοβούλιο.

Για τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του αυτή είναι η σημαντικότερη πτυχή της ιστορίας, «δηλαδή οι θέσεις της Εύας Καϊλή και του Φραντζέσκο Τζιόρτζι είναι αρκετά διαχωρισμένες τουλάχιστον τώρα, γιατί θα δούμε πώς θα είναι στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «ο Τζιόρτζι με τη σειρά του κατηγορεί τον Αντόνιο Παντζέρι».

Ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι «ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι είναι ένα άτομο που ακολουθεί τον Παντζέρι για πολλά χρόνια. Εγώ ο ίδιος τους γνώρισα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν ο εκπρόσωπός του, ήταν πάντα πολύ κοντά».

Μάλιστα επεσήμανε ότι «ο Τζιόρτζι σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με το πλαίσιο των κατηγοριών, ήταν ο άνθρωπος του Παντζέρι, όταν ο Παντζέρι δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής για να συνεχίσει να εγγυάται επαφές υψηλού προφίλ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σαφώς η εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δηλαδή της συντρόφου του, προφανώς εξασφάλισε όταν εκείνη έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα έχει επαφή με τα ανώτατα επίπεδα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου».

Αναφορικά με τον Παντζέρι ο δημοσιογράφος είπε πως τον γνώριζε. «Είναι ένας πολιτικός από τη Λομβαρδία, μια περιοχή της Ιταλίας, και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Μιλάνο»

«Δεν τον θυμάμαι ως εξέχοντα πολιτικό, αλλά ως έναν πολιτικό που ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του το έκανε ως Ευρωπαίος βουλευτής, αλλά προέρχεται από τον κόσμο των συνδικάτων. Το πρόβλημα τώρα με αυτήν την κατάσταση είναι ότι ο Παντζέρι, για να μπορέσει να συνεχίσει την δραστηριότητά του, ενέπλεξε και αρκετούς πολιτικούς, δεν είναι μυστήριο ότι ήταν πολύ κοντά με τον Μαρκ Ταραμπέλα ή τη Μαρί Αρίνα που ήταν μέσα σε αυτόν την οργάνωση», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για την επέκταση των ερευνών σε βάρος δεκάδων ευρωβουλευτών απάντησε: «Για εμένα είναι λίγο ιδιαίτερη η κατάσταση γιατί ομολογώ ότι γνώριζα πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους με την έννοια ότι ως δημοσιογράφος πάνω απ 'όλα παρακολουθώ πολύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επομένως έβλεπα πολλούς από αυτούς τους βοηθούς τακτικά σε αυτές τις στιγμές. Υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ που κυκλοφορούν και ίσως λίγο υπόγεια, αλλά οι άνθρωποι μιλούν πολύ».

Στις 22 Δεκεμβρίου η απόφαση για την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή

Σημειώνεται ότι όπως αποφασίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου η ακρόαση της Εύας Καϊλή σχετικά με την εμπλοκή της στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια δεν παρέστη στο δικαστήριο, οι 3 συγκατηγορούμενοί της ωστόσο παρέστησαν ενώπιον δικαστικών αρχών. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν θα μείνει προφυλακισμένη μέχρι τις 22 του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του δικαστηρίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ οι κατηγορούμενοι για το Qatar Gate βγήκαν από την πίσω πόρτα του δικαστηρίου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασκάνδαλοQatar GateΕύα Καϊλή