Κόσμος|15.12.2022 16:00

Αμερικανικά μηνύματα στην Τουρκία για την φυλάκιση Ιμάμογλου - «Η χώρα οδηγείται στην απολυταρχία»

Newsroom

Ευθεία επίθεση σε βάρος της τουρκικής ηγεσίας εξαπέλυσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ με αφορμή την φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και βασικού πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο κ. Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών για εξύβριση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα κάνει έμμεση αναφορά και στην περίπτωση του Οσμάν Καβαλά.

Την ίδια στιγμή και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επιτέθηκε στον πρόεδρο Ερντογάν σημειώνοντάς ότι η Τουρκία «κατρακυλά όλο και περισσότερο στην απολυταρχία».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο από την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης του. Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, και εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Η παρέμβαση Μενέντεζ

Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου επέκρινε με σφοδρότητα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ ΙμάμογλουΗΠΑ