Κόσμος|15.12.2022 23:12

Τουρκία: Πληροφορίες ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορά F-16 - Την μπλοκάρει ο Μενέντεζ

Newsroom

Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά των αμερικανικών F - 16 από την Άγκυρα, πληροφορίες διπλωματικής πηγής, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ Λένα Αυγύρη.

Όπως αναφέρει το Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ερωτήθηκε από τους Έλληνες ανταποκριτές αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά ούτε τις διέψευσε. Από την πλευρά των βουλευτών, έγινε γνωστό ότι δεν έχουν λάβει ακόμα ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν δηλαδή, τελείωσαν ή όχι οι διαπραγματεύσεις.

Εφ’ όσον έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ενημερώσει γραπτώς την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρει το Hellas Journal.

Οι επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας και οι επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα να «παγώσουν» την διαδικασία της πώλησης των F-16. Την Τετάρτη, ο κ. Μενέντεζ ενημέρωσε συνομιλητές του ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει αυτή την αγορά. Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό Κογκρέσο έχει τον τελευταίο λόγο στον τομέα των διεθνών πωλήσεων πολεμικού υλικού.

Πώς και πότε θα πάρει η Τουρκία τα αμερικανικά F-16: Ο οδικός χάρτης κατά την Hurriyet

Όπως μετέδωσε στο ethnos.gr η ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υποστηρίζει ότι απέκτησε πρόσβαση στον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μετά την άρση των όρων για τα F-16 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Μετά τη συνάντηση αυτή, θα τεθεί σε κίνηση η διαδικασία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ και να συναντηθεί με τον Μπάιντεν. Αν η διαδικασία κυλήσει ομαλά, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση των F-16. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση εντός 30 ημερών, αυτή θα τεθεί σε ισχύ. Για να πραγματοποιηθεί η πώληση, δεν πρέπει να έχει αντίρρηση ούτε ένας γερουσιαστής στο Κογκρέσο. Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν στην Τουρκία ένα κείμενο προσφοράς και αν οι ΗΠΑ λάβουν θετική απάντηση στην προσφορά, θα ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας.

Αναφέροντας ότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ πρόσφατα, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη Χουριέτ ότι: «Ο άνεμος στην Ουάσιγκτον έχει γυρίσει υπέρ της Τουρκίας. Η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης για εμάς έχει επίσης αλλάξει. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντανακλάται και στη διαδικασία των F-16. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε: ‘Θα προβάλω ένσταση’, αλλά ενδέχεται να μην μπορέσει να αποτρέψει την προμήθεια. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να πούμε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος στο θέμα αυτό. Μπορούν να πείσουν τον Μενέντεζ», αναφέρεται.

Έγινε επίσης γνωστό ότι Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν δύο αιτήματα για συνάντηση με τον Μπομπ Μενέντεζ κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, αλλά ο Μενέντεζ δεν ήθελε να συναντηθεί.

Τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη μια ευαίσθητη διαδικασία, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η παράδοση των F-16 είναι σημαντική, καθώς η Τουρκία ελέγχει τον εναέριο χώρο της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Το κάνουμε αυτό με τα F-16. Η διάσταση της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή. Αυτό ήρθε στο προσκήνιο στις διαπραγματεύσεις. Λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο στρατός, οι εξωτερικές υποθέσεις, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι στο στόμα όλων».

ΤουρκίαΗΠΑF-16ειδήσεις τώρα