Κόσμος|18.12.2022 17:35

Συγκίνηση: Δύο αδελφές από τη Γιουγκοσλαβία επανενώθηκαν με γυναίκα που τις βοήθησε όταν έγιναν πρόσφυγες πολέμου

Newsroom

Δύο αδελφές που αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες εξαιτίας του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία συνάντησαν την άγνωστη που τις είχε βοηθήσει πριν από 23 χρόνια. Εκείνη την ημέρα η άγνωστη γυναίκα που συνάντησαν στο αεροπλάνο έδωσε στην Zugay και την αδελφή της την Contino έναν φάκελο με 100 δολάρια, αλλάζοντας τις ζωές τους ριζικά.

Οι δύο αδελφές γνώριζαν μόνο το μικρό όνομα της γυναίκας κι ότι ήταν λάτρης του τένις. Η ιστορία τους δημοσιεύτηκε στο CNN και με τη βοήθεια αναγνωστών κατάφεραν να την εντοπίσουν. Οι τρεις γυναίκες εκ τότε μιλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  αλλά η εκπομπή Heroes του CNN, τους έδωσε την Πέμπτη τη δυνατότητα να τα πουν εκ ζώσης, φέρνοντας τες στη Νέα Υόρκη.

Την ημέρα της γνωριμίας τους η 17χρονη Ζugay  και η 12χρονη Contino εγκατέλειπαν την εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία. Η Peck, η οποία ήταν γύρω στα 40, επέστρεφε στις ΗΠΑ από τις διακοπές στη Γαλλία, όπου είχε βρεθεί για το French Open.

Η Zugay δεν μιλούσε καλά αγγλικά, αλλά αισθανόταν τη συμπόνια στη φωνή της συνεπιβάτιδας τους. «Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε παρόλο που είχαμε τόσες διαφορές» θυμάται.

Η Tracy  αφού άκουσε με προσοχή την ιστορία τους, τους έδωσε έναν φάκελο, λέγοντάς τους να τον ανοίξουν μόλις αποβιβαστούν. Μέσα είχε βάλει 100 δολάρια και τα κρεμαστά σκουλαρίκια που φορούσε.

«Για τα κορίτσια από τη Γιουγκοσλαβία. Λυπάμαι πολύ που οι βομβαρδισμοί στη χώρας σας προκάλεσαν προβλήματα στην οικογένειά σας. Σας εύχομαι χαρούμενη και ασφαλή διαμονή στις ΗΠΑ – καλώς ήρθατε - παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτά για να βοηθηθείτε. Μια φίλη από το αεροπλάνο – Tracy» έγραφε ο φάκελος.

Η Tracy δεν είχε ιδέα πόσα πολλά θα σήμαινε αυτή η χειρονομία για τους παραλήπτες της - και πόσο πολύ θα άλλαζε τις ζωές τους.

Η Contino, σήμερα 41 ετών, ζει στο Κονέκτικατ και εργάζεται ως αναισθησιολόγος, βλέπει αυτήν την χειρονομία ως έναν από τους λόγους, που προσπαθεί πάντα να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η Zugay, σήμερα 35 ετών ζει στη Βοστώνη, και θεωρεί είναι το θεμέλιο πολλών πραγμάτων στη ζωή της, συμπεριλαμβανομένης της ενασχόλησης της με την κοινωφελή εργασία.

Οι τρεις γυναίκες συναντούν η μία την άλλη μετά από 23 χρόνια και η Zugay θέλει να βεβαιωθεί ότι η Tracy γνωρίζει πόσα πολλά σημαίνει για την ίδια. «Σε σκεφτόμουν τόσα  χρόνια. Ήταν σαν να σε είχα στο πλευρό μου σε όσα έκανα» λέει. Στη συνέχεια βγάζει από ένα μαύρο σακιδίο τον φάκελο και τον παραδίδει στην Tracy .

«Είναι υπέροχο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τον κράτησες όλα αυτά τα χρόνια» λέει η Τracy και συμπληρώνει πως εκπλήσσεται που συνέχισαν να την ψάχνουν.

«Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα. Είσαι τόσο όμορφος άνθρωπος. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που η χαρά σου ακτινοβολεί» λέει η Zugay.

Μετά την εμφάνιση τους στο show, οι τρεις γυναίκες επιστρέφουν στο ξενοδοχείο, μιλούν για τη βραδιά και τις επιφανείς προσωπικότητες που συνάντησαν. Η Peck θυμάται τα νεαρά κορίτσια που συνάντησε εκείνη την ημέρα στο αεροπλάνο και πόσο γενναίες της είχαν φανεί. «Δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο δυνατή όσο εσείς. Δεν θα είχαν την ωριμότητα για να το κάνω. Είμαι τόσο περήφανη για εσάς, για τις γυναίκες στις οποίες εξελιχθήκατε» λέει. 

πρόσφυγεςΝέα Υόρκηειδήσεις τώρααεροπλάνο