Κόσμος|19.12.2022 15:42

«Μείνετε μακριά»: Το Άμστερνταμ… διώχνει όσους το επισκέπτονται για σεξ και ναρκωτικά

Newsroom

Είναι μόλις σούρουπο, ένα κρύο απόγευμα Σαββάτου στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά η κίνηση στην περιοχή γύρω από τα διάσημα «Κόκκινα Φανάρια» του Άμστερνταμ έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από τουρίστες που χαζεύουν, από τα γεμάτα μπαρ ακούγονται επευφημίες από οπαδούς του Μουντιάλ, μυρωδιές μαριχουάνας αναδύονται από τις καφετέριες, άνδρες σταματούν για να ρωτήσουν τις σεξεργάτριες για τις υπηρεσίες τους. Μια τυπική εικόνα της πιο διάσημης γειτονιά της ολλανδικής πρωτεύουσας.

«Μείνετε μακρυά»

Κι όμως, οι Ολλανδικές αρχές φαίνεται πως δεν θέλουν άλλες τέτοιες εικόνες. Θέλουν οι επισκέπτες που θα έρθουν να εκτιμήσουν τη μοναδική κληρονομιά, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της αντί για τα... βίτσια της.

Στην τελευταία πρωτοβουλία μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ενίσχυση της εικόνας του Άμστερνταμ, οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν πρόσφατα προτάσεις πολιτικής «για τον περιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης και της όχλησης».

Αυτός ο τελευταίος γύρος προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην «προβληματική συμπεριφορά των τουριστών», όπως ο περιορισμός του αριθμού των κρουαζιέρων στον ποταμό, η εφαρμογή κλεισίματος των μπαρ, των κλαμπ και των οίκων ανοχής νωρίτερα καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Ένα άλλο μέρος της πρωτοβουλίας επικεντρώνεται στην «ενεργή αποθάρρυνση των τουριστών που σχεδιάζουν να "ξεσαλώσουν" στο Άμστερνταμ», η οποία έχει ονομαστεί ως εκστρατεία «μείνετε μακριά».

«Ορισμένες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της εικόνας του Άμστερνταμ» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Sofyan Mbarki και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα είναι «ορισμένες ομάδες επισκεπτών το θεωρούν ως μια πόλη όπου όλα επιτρέπονται. Αυτού του είδους ο τουρισμός, καθώς και οι προσφορές που απευθύνονται ειδικά σε αυτές τις ομάδες, δεν θεωρούνται επιθυμητές από τη Δημοτική Αρχή».

Οι προτάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του μαζικού τουρισμού, πρέπει να περάσουν από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου πριν τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, ορισμένοι στον τουριστικό τομέα του Άμστερνταμ έχουν ήδη συμφωνήσει.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την εικόνα του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εν ρολ», λέει ο Remco Groenhuijzen, γενικός διευθυντής του Movenpick Hotel Amsterdam City Center. «Δεν είναι κακό ότι έχουμε μια πόλη που βρίσκεται λίγο στα όρια. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ελεύθερο [πάσο] για να έρχεστε εδώ και να φέρεστε άσχημα», τόνισε.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, ειδικά καθώς ο τουρισμός μετά την πανδημία επανήλθε δυναμικά, ο υπερτουρισμός έχει ανατρέψει αυτή την ισορροπία ανησυχητικά - ειδικά σε γειτονιές με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως η De Wallen.

Το 2023, το Άμστερνταμ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια επισκέπτες με διανυκτέρευση -- αριθμός που είναι σχεδόν 22 φορές μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 822.000 άτομα. Μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 23 εκατομμύρια, επιπλέον άλλων 24 έως 25 εκατομμυρίων ημερήσιων επισκέψεων. Όταν ο αριθμός των επισκεπτών που διανυκτερεύουν φτάσει τα 18 εκατομμύρια, το δημοτικό συμβούλιο είναι «υποχρεωμένο να παρέμβει» με βάση ένα διάταγμα του 2021 που ονομάζεται "Ο τουρισμός του Άμστερνταμ σε ισορροπία".

Το 10 έως 15% της τουριστικής βιομηχανίας του Άμστερνταμ βρίσκεται στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα «να είναι πραγματικά, πραγματικά αβίωτο στο παλιό κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών», λέει ο Udo διευθυντής της εταιρείας Amsterdam & Partners, σημειώνοντας ότι ορισμένοι δρόμοι είναι ιδιαίτερα προβληματικοί.

Ο Udo περιέγραψε την τουριστική επανεκκίνηση της πόλης ως μια πολυεπίπεδη προσέγγιση με ειδικές εκστρατείες που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν σε μοναδικές ομάδες επισκεπτών, ενώ παράλληλα επαναπροσδιορίζει το Άμστερνταμ ως έναν προορισμό του οποίου τα θέλγητρα ξεπερνούν κατά πολύ τα πορνεία και τα καφέ κάνναβης - μαζί με το να κάνει την πόλη ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη για τους κατοίκους και πιο δελεαστική για τους επισκέπτες.

Ένα συγκεκριμένο μέτρο, για παράδειγμα, θα στοχεύει στους ημερήσιους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται με το αυτοκίνητο από όλη την Ολλανδία, καθώς και από γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, και κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους αντί να μείνουν σε ξενοδοχείο.

Όταν συζητά τα σχέδια, ο Udo αποφεύγει συχνά να χρησιμοποιεί τον όρο «Κόκκινα Φαμάρια». «Έχει γίνει πλέον κάτι σαν όνομα θεματικού πάρκου για μια γειτονιά. Και αν ... θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη, δεν θα πρέπει να μιλάμε συνέχεια για αυτά».

«Αφήστε την ήσυχη»

Το μέλλον των «Κόκκινων Φαναριών» μπορεί να είναι ασαφές, αλλά προς το παρόν οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Και για πολλούς από τους εργαζόμενους και τους πελάτες που συχνάζουν σε sex shops, καφετέριες κάνναβης και άλλες επιχειρήσεις η γειντονιά ετσι πρέπει να παραμείνει.

«[Η κυβέρνηση] θέλει απλώς να οπισθοδρομήσει τα πάντα, να γυρίσει αυτά τα σπίτια πίσω στους πλούσιους», λέει η Linda Nap, υπάλληλος ενός καταστήματος με αξεσουάρ σεξ στο De Wallen.

Η Nap, η οποία λέει ότι πολλοί από τους πελάτες της είναι εργαζόμενοι στο σεξ, λέει ότι τα συνεχή μέτρα της πόλης θα απογυμνώσουν τη γειτονιά από το μοναδικό της πνεύμα, το οποίο, όπως και το επάγγελμα γύρω από το οποίο έχει χτιστεί, ευδοκιμεί εδώ και αιώνες. «Η βιομηχανία του σεξ υπάρχει εδώ από το 1600 - οι άνθρωποι δεν έρχονται εδώ μόνο για τα κανάλια και τις τουλίπες» λέει η Nap. «Αφήστε το. Αν έχετε πρόβλημα, τότε μετακομίστε κάπου αλλού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόκκινα ΦανάριαΆμστερνταμειδήσεις τώραΟλλανδία