Κόσμος|19.12.2022 17:21

Qatar Gate: Σε φακέλους μοίραζε χρήματα ο Παντζέρι – Οι συνομιλίες που τον «καίνε»

Newsroom

Ορισμένες ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ του Αντόνιο Παντζέρι και των υπόλοιπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ κατέγραψε η βελγική αστυνομία.

Χαρακτηριστική είναι μια συνομιλία που διαδραματίστηκε στις 10 Οκτωβρίου στο σαλόνι του Παντζέρι με τον τότε επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίν. Ο Παντζέρι φέρεται να παρέδωσε εκείνη την ημέρα  τρεις φακέλους με χρήματα στον επικεφαλής των συνδικάτων, με τον τελευταίο να αστειεύεται πως «μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean's eleven».

Ο Λούκα Βισεντίν, που τελικά αφέθηκε ελεύθερος, διευκρίνισε ότι οι φάκελοι περιείχαν περίπου 50.000 ευρώ. «Το ποσό αυτό αποτελείτο από χρήματα με τη μορφή δωρεάς για την επιστροφή μέρους των εξόδων της εκστρατείας μου για το Συνέδριο της ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και το μετέφερα ως τέτοιο στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ITUC, για την υποστήριξη των εξόδων ταξιδιού. Αποδέχθηκα αυτή τη δωρεά σε μετρητά λόγω της ποιότητας του δωρητή και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της οργάνωσης. Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι ως αντάλλαγμα για τα χρήματα, και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για τη δωρεά αυτή. Δεν σχετιζόταν με οποιαδήποτε προσπάθεια δωροδοκίας μου, ούτε με την επιρροή της θέσης του συνδικάτου μου για το Κατάρ ή άλλα θέματα» είπε, σύμφωνα με την La Rpublica.

Οι ερευνητές σε αυτή τη φάση προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Παντζέρι. Οι καταθέσεις του πρώην βοηθού του και του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο είναι πολύ σημαντικές, μετά από κάποιες παραδοχές τους στην πρώτη ανάκριση. Επιπλέον, πολύτιμο μπορεί να είναι το υλικό προκύπτει από τις αναλύσεις των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων των Τζιόρτζι και Παντζέρι που έχουν κατασχεθεί, ιδιαίτερα για τον ρόλο του Τζιόρτζι, καθώς αποδεικνύεται πως ήταν αυτός που έδωσε τις υποδείξεις - με την καθοδήγηση του Παντζέρι - για τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο.

Εγκρίθηκε το αίτημα έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας της Μπρέσα, πριν από λίγο έκανε δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για την έκδοση της συζύγου του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά και δωροδοκία, του σκανδάλου Qatargate. 

Αύριο θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης της κόρης του, Σίλβια.Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να προσφύγουν κατά της απόφασης έκδοσης της 68χρονης Μαρία Κορλεόνι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάρειδήσεις τώραδιαφθοράΕυρωκοινοβούλιοΒρυξέλλες