Κόσμος|19.12.2022 22:10

Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας στο OPEN: Λομπίστες της ΕΕ λειτουργούν κάτω από το ραντάρ και κάνουν σκοτεινές πράξεις

Newsroom

Υπό τη σκιά του Qatar Gate, που ήρθε στο φως με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή για χρηματισμό από αξιωματούχους της χώρας της Μέσης Ανατολής, ο Διευθυντής Διεθνούς Διαφάνειας της ΕΕ, Μίχαελ φον Χούλτεν, σημειώνει ότι, «οι περισσότερες χώρες που αναζητούν επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο το κάνουν με υπεύθυνο πάνω από όλα τρόπο». Ο , πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Ολλανδία μίλησε στο OPEN και την Ευλαμπία Ρέβη για το ενδεχόμενοι να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις για το σκάνδαλο, τα λόμπι στις Βρυξέλλες, το τί πιστεύει ότι έχει συμβεί, αλλά και τους λόγους που χώρες σαν το Κατάρ επιθυμούν να διεισδύσουν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. 

«Κάποιοι έχουν κατονομαστεί δημόσια, αλλά η έρευνα συνεχίζεται»

Τι πιστεύετε ότι συνέβη; 

Πιθανώς αυτό που πυροδότησε αυτό το συγκεκριμένο σκάνδαλο γύρω από τις φερόμενες δωροδοκίες από το Κατάρ είναι η μεγάλη κλίμακα των χρηματικών ποσών που εμπλέκονται, εκατοντάδων χιλιάδες ευρώ, και πιστεύω από αυτά που γνωρίζουμε οι βελγικές Αρχές το ερευνούν από τα μέσα της χρονιάς, οπότε πρόκειται για μία τεράστια έρευνα που περιλαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά. 

Γιατί το Κατάρ να θέλει να διεισδύσει στις υποθέσεις της Ε.Ε.; 

Είναι κρίσιμη περίοδος για το Κατάρ, το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται εκεί, και χρειάζεται να προβάλλει θετική εικόνα και συνεπώς οτιδήποτε το Ευρωκοινοβούλιο πει για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ είναι σημαντικό, έχει αντίκτυπο. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει επίσημη εξουσία στην περιοχή, αλλά έχει ισχυρή επιρροή. Ό,τι και να πει έχει αντίκτυπο στη φήμη του Κατάρ και επίσης στην οικονομία του και όχι συγκεκριμένα μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι περισσότερες χώρες που αναζητούν επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο το κάνουν με υπεύθυνο πάνω από όλα τρόπο, προφανώς όχι με το να δωροδοκούν ευρωβουλευτές αλλά με το να τους πείθουν με επιχειρήματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση στράφηκαν στις πληρωμές με μετρητά παρά στο να πείσουν τους ευρωβουλευτές. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι ανένδοτοι ότι η έρευνα για τη διαφθορά στο Κατάρ αφορά σε «λίγα άτομα». Άλλοι λένε ότι η σήψη είναι πολύ βαθύτερη. Τι πιστεύετε;

Δεν ξέρουμε ακόμη. Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός ατόμων έχουν κατονομαστεί δημόσια, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η έρευνα συνεχίζεται. Και αναμένουμε όσο η Αστυνομία, οι δικαστικές Αρχές, μιλούν με τους συλληφθέντες, τους ανθρώπους που ανακρίνονται, περισσότερες πληροφορίες θα έρθουν στο φως. 

Πόσοι τύποι και τι είδους λόμπι υπάρχουν εκεί;

Υπάρχουν πολλά λόμπι στις Βρυξέλλες. Κάποιοι λένε δεκάδες χιλιάδες και τα περισσότερα από αυτά αποτελούν ανθρώπους που εκπροσωπούν νόμιμα συμφέροντα και οι φωνές τους πρέπει να ακουστούν. Ωστόσο, υπάρχει μία μειονότητα λομπιστών που δεν ακολουθούν τους κανόνες, που λειτουργούν κάτω από το ραντάρ και που κάνουν αυτό που λέμε σκοτεινές πράξεις, όπως να πληρώνουν σε μετρητά, να κάνουν δώρα ή να καταφεύγουν σε άλλους τρόπους για να επηρεάσουν την διαδικασία λήψης αποφάσεων, κάτι το απαράδεκτο. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕυρωκοινοβούλιολόμπισκάνδαλοΕύα ΚαϊλήQatar GateΕΕΚατάρ