Κόσμος|20.12.2022 05:45

Πώς «διαβάζουν» οι Τούρκοι τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στις Βρυξέλλες: Γιατί οξύνει και πάλι τους τόνους ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Για τον τρόπο που ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στις Βρυξέλλες, αλλά και τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η ανταποκρίτρια του καναλιού στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την ίδια, η συνάντηση Μπούρα – Καλίν στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, είναι δύο διαφορετικές εξελίξεις, που δεν επηρεάζουν η μία την άλλη.

Τη Δευτέρα, η πολιτική ανάλυση της γειτονικής χώρας, δεν ασχολήθηκε με τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα, οι οποίες δεν αποτέλεσαν τροφή για προβληματισμό, ότι δηλαδή κάτι επίκειται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Γερμανία και ΗΠΑ πίσω από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Όσον αφορά τη συνάντηση Μπούρα – Καλίν, αρθρογράφος φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση διατύπωσε την άποψη ότι, πίσω από αυτή την προσέγγιση, κρύβεται η Γερμανία, και πίσω από αυτήν οι ΗΠΑ. Ότι, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναθέσει σε Γαλλία και Γερμανία τον ρόλο του καλού και κακού μπάτσου στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι επειδή η Αμερική δε θέλει να χάσει την Τουρκία στην περιοχή, βάζει τη Γερμανία να παίξει αυτό το ρόλο, να φέρει τις δύο χώρες κοντά. ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι, τα βήματα που γίνονται στη διεθνή διπλωματία δε σημαίνουν τίποτα άλλο παρά αυτό, ότι θέλουν να κρατούν κοντά τους την Τουρκία και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τυπική τακτική Ερντογάν η κλιμάκωση της ρητορικής

Όσον αφορά τη ρητορική Ερντογάν, αυτή είναι μία τακτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος με όλες τις χώρες που έχει προβλήματα. Ακόμα και με τις ΗΠΑ και τα F-16, πρόσφατα. Παρασκηνιακά προσπαθεί να τα βρει, κάνει υποχωρήσεις, κρατά ανοιχτή επικοινωνία, ενώ, την ίδια στιγμή, στον λαό του,  πετάει «λεκτικές βόμβες» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Μάλιστα, τώρα, κάθε Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν απευθύνεται σε νέους ψηφοφόρους, προκειμένου να τους εμφυσήσει μία πολιτική κι εθνική συνείδηση καθώς, το ένα εκατομμύριο νέοι ψηφοφόροι δεν είναι αμελητέο target group. Και βέβαια, όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος τα κάνει και για να σηκώνει την Ελλάδα στο πόδι με τα λεγόμενά του, βλέποντας, έως και απολαμβάνοντας τι απήχηση έχουν οι δηλώσεις του, εσωτερικά και εξωτερικά.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικά ΜΜΕειδήσεις τώραΑνατολική ΜεσόγειοςΙμπραχίμ ΚαλίνΤουρκία