Κόσμος|19.12.2022 23:37

Ουκρανία: Τη δολοφονία του επικεφαλής του ρωσικού στρατού στο Κίεβο προσπάθησαν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ – Φοβήθηκαν κλιμάκωση

Newsroom

Με κάθε τρόπο φαίνεται να προσπάθησαν να αποτρέψουν οι ΗΠΑ τη δολοφονία του επικεφαλής του ρωσικού στρατού από το Κίεβο. Όπως φαίνεται, έφτασαν στο σημείο να αποκρύψουν από τις δυνάμεις της Ουκρανίας πληροφορίες σχετικά με τον ερχομό του στη χώρα, φοβούμενες κλιμάκωση της κατάστασης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η πλευρά των ΗΠΑ προσπάθησε να αποτρέψει τη δολοφονία του αρχηγού του επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ενήμερες για την πρόθεση του Γκερασίμοφ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, και κράτησαν τις πληροφορίες τους μυστικές από το Κίεβο. Εντέλει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανακάλυψε τη δράση του και σχεδίαζε να χτυπήσει, ειδοποιώντας σχετικά την Ουάσιγκτον.

«Tους είπαμε να μην το κάνουν»

Από την πλευρά των Αμερικανών υπήρξε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο όξυνσης της σύγκρουσης εφόσον εξαλείφονταν ο Νο1 του ρωσικού στρατού. Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να τον στοχοποιήσουν. Όπως δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο δημοσίευμα, «τους είπαμε να μην το κάνουν». Η επιχείρηση, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει και πολλοί Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Ο αρχηγός του επιτελείου, ωστόσο, δεν επλήγη. Οι επισκέψεις Ρώσων στρατιωτικών ηγετών στην Ουκρανία, η οποία διαθέτει ομάδα πληροφοριών αποκλειστικά για τη στόχευση Ρώσων αξιωματικών έχουν, έκτοτε, μειωθεί σημαντικά.

Οι Ρώσοι στρατηγοί αποτελούν στόχο της Ουκρανίας, από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Μέλος του στενού κύκλου του Ζελένσκι δήλωσε στη Wall Street Journal, ένα ότι η χώρα διαθέτει ομάδα στρατιωτικών πληροφοριών αφιερωμένη στη στόχευση Ρώσων αξιωματικών. Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς συχνά στέκονται κοντά σε κεραίες ραντάρ. Οι Ουκρανοί τους στοχεύουν, μετά τον εντοπισμό, με αντιαρματικούς πυραύλους ή drones.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΗΠΑδολοφονίαπόλεμοςΟυκρανίαμυστικές υπηρεσίεςΡωσίαειδήσεις τώρα