Κόσμος|21.12.2022 05:45

Πώς ο Μενέντεζ έγινε «κακός μπελάς» για τον Ερντογάν: Τα διαρκή εμπόδια για τα F-16 και η οργή των Τούρκων

Μαρία Ζαχαράκη

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να συνεχίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αποδοκιμασίες Μενέντεζ για τα εξοπλιστικά, αλλά και την καταδίκη της χώρας του από ό,τι όργανο υπάρχει με πιο πρόσφατη αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κακό σπυρί» ο Μενέντεζ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, ειδικά όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο Μενέντεζ είναι για την Τουρκία ένα «κακό σπυρί», που εμφανίζεται συνεχώς μπροστά της κι εμποδίζει την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου αμυντικού προγράμματός της- την αγορά, δηλαδή, των F-16. Η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή, ίσως γιατί ευελπιστεί πως από τη στιγμή που έχει αποσπάσει το ΟΚ από τον Μπάιντεν, θα καταφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να κάμψει και τον πολύ σκληρό Μενέντεζ. Τουλάχιστον αυτό ελπίζει η Άγκυρα.

Συνεδρίαση της επιτροπής άμυνας

Πάντως, η Τουρκία δίνει μεγάλο βάρος στους εξοπλισμούς, κι ας κατηγορεί γι΄αυτό την Ελλάδα. Το βράδυ της Τρίτης (20/12) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας, υπό τον Ερντογάν, όπου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα ενίσχυσης της αεράμυνας της Τουρκίας.  Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η έναρξη μαζικής παραγωγής των πυραύλων Tayfun και Atmaca καθώς επίσης και εγχώρια αντι-αεροπορικά συστήματα. Μετά τη θέση σε αδράνεια που αναγκάστηκε να βάλει τους ρωσικούς S-400 αλλά και μέχρι να καταφέρει η Τουρκία να αγοράσει ένα αντίστοιχο σύστημα, όπως το ευρωπαϊκό SAMP-T.

 Στους Ιταλούς στρέφεται ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, δήλωσε ότι ακόμη συνεχίζονται οι συζητήσεις για την προμήθεια του ευρωπαϊκού αντι-αεροπορικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό που έδειχναν οι δηλώσεις του ήταν μία μεγάλη ανάγκη της Τουρκίας για εξοπλισμούς καθώς, όπως το παρουσιάζει η Άγκυρα τουλάχιστον, όταν θωρακίζεται η Τουρκία, θωρακίζεται το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο σήμερα η Τουρκία στόχευσε την Ελλάδα καθώς, από το πρωί έχει γίνει θέμα στη γειτονική χώρα ότι ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν, όχι τουρκικά, αλλά ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, από τη στιγμή που επρόκειτο για μία νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο.

Μετριοπαθής αντίδραση του ΝΑΤΟ για το «επεισόδιο» στο Αιγαίο

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα ελπίζει σε μια αντίδραση του ΝΑΤΟ εναντίον της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, παρενοχλεί την ισχυρότερη και αναγκαιότερη σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Τουρκία. Η αντίδραση ήρθε, μεν, όχι όπως την περίμενε η Άγκυρα, δε. «Καλούμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στον ανταποκριτή του πρακτορείου Αναντολού για την φερόμενη «απόπειρα παρενόχλησης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών από ελληνικά στην προγραμματισμένη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο». Πάντως στο twitter πολλοί τουρκικοί λογαριασμοί βάλλουν κατά της Βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας με το #hashtag «ΝΑΤΟ Ξύπνα», για το γεγονός ότι δεν καταδικάζει την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΝΑΤΟΡόμπερτ ΜενέντεζΤουρκίαΧουλούσι Ακάρειδήσεις τώρα