Κόσμος|25.12.2022 18:00

Βρέθηκαν φωλιές ροζ ιγκουάνα 10 χρόνια μετά την ανακάλυψη του είδους - «Πορεία για να τα σώσουμε»

Newsroom

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν νεαρά και εκκολαπτόμενα ροζ ιγκουάνα 10 χρόνια μετά την ανακάλυψη του είδους.

Τα ροζ ιγκουάνα είναι ένα σπάνιο είδος, που ενδημεί μόνο στις πλαγιές του ηφαιστείου Wolf στο νησί Isabela στα νησιά Γκαλαμπάγκος και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απομένουν ζωντανά μόνο μερικές εκατοντάδες τέτοιες σαύρες. Τα ιγκουάνα αυτά ξεχωρίζουν για το χρώμα του ενώ μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 47 εκατοστών. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μας επιτρέπει να χαράξουμε μια πορεία για τη διάσωση του είδους» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος Danny Rueda, σύμφωνα με το CNN.

Ροζ ιγκουάνα εντόπισαν για πρώτη φορά τα οι δασοφύλακες του εθνικού πάρκου το 1986, ωστόσο, θα περνούσαν δεκαετίες για να αναγνωριστούν ως ξεχωριστό είδος.

Ο πληθυσμός τους, σύμφωνα με το Εθνικό Πάρκο, απειλείται από εισαγόμενα είδη, όπως τα τρωκτικά. «Το να γνωρίζουμε τι τα καθιστά ευάλωτα θα μας επιτρέψει να πάρουμε έγκαιρα μέτρα, κυρίως κατά των χωροκατακτητικών ειδών, και έτσι να αποφύγουμε να διακοπεί ο φυσικός κύκλος αυτών των ευάλωτων οικοσυστημάτων» είπε ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, με τη μοναδική άγρια ζωή τους, άσκησαν ξεχωριστή επιρροή στην ανάπτυξη της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών Κάρολου Δαρβίνου. Φιλοξενούν μια σειρά από είδη που δεν απαντώνται πουθενά αλλού, όπως γιγάντιες χελώνες, κορμοράνους που δεν πετούν και διάφορα είδη ιγκουάνα , συμπεριλαμβανομένου του ροζ ιγκουάνα .

Το ηφαίστειο Wolf είναι ένα από τα πιο δύσβατα σημεία που παρακολουθεί το Εθνικό Πάρκο, μέσα στο οποίο υπάρχει ένας ερευνητικός και εποπτικός σταθμός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νησιάΔαρβίνοςειδήσεις τώραιγκουάνα