Κόσμος|22.12.2022 05:45

Πόσο θα τραβήξει το σκοινί ο Ερντογάν; Νέα επιχείρηση Fake News της Τουρκίας για την ένταση στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τους ομολόγους του της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν ενώ, την ίδια ώρα, το ερώτημα όλων είναι αν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σκοπεύει να τραβήξει κι άλλο το σκοινί της επιθετικής ρητορικής προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Ζαχαράκη, η Άγκυρα το σηκώνει το θέμα με τις φερόμενες ελληνικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο και αυτό ήταν αναμενόμενο. Όπως ακριβώς έγινε και το καλοκαίρι, η Τουρκία θέλει να δείξει την Ελλάδα ως υπεύθυνη και θύτη της έντασης.

Με τις δηλώσεις του την Τετάρτη (21/12) ο Χουλουσί Ακάρ ανέβασε το θέμα βάζοντάς τα με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ακόμα και τις λέξεις που χρησιμοποίησε για να κατηγορήσει την Ελλάδα, τις επέλεξε ώστε να είναι ακόμη πιο ηχηρές, κυρίως  προς τον διεθνή παράγοντα. Ο Ακάρ έκανε λόγο για θράσος της Ελλάδας, για εχθρική στάση, για επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές.

 «Αγαπημένη» αντίπαλος

Ταυτόχρονα, είτε με άμεσο τρόπο, είτε με έμμεσο, η Ελλάδα δε λείπει από τη ρητορική της Άγκυρας. Η Ελλάδα είναι «αγαπημένη» αντίπαλος για να ξιφουλκεί η τουρκική ηγεσία.

Μιλώντας σήμερα πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για την Ελλάδα αφού υποστήριξε ότι, οι κινήσεις της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία ή με άλλες χώρες, κάνουν κάποιους να ενοχλούνται, γιατί διαταράσσουν τα εδώ και αιώνες σχέδιά τους. Η αιχμή, για τα «εδώ κι αιώνες σχέδια» πάει σαφώς για την Ελλάδα, καλλιεργώντας, έτσι, το αφήγημα ότι η χώρα μας είναι εκείνη που ζητά και διεκδικεί από την Τουρκία.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑκάρελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαειδήσεις τώρα