Κόσμος|22.12.2022 11:53

Qatar Gate - Politico: Πώς lobbying και πολιτική έγιναν... οικογενειακή υπόθεση για τις αδερφές Καϊλή

Newsroom

«Η πολιτική είναι οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Καϊλή», τονίζεται σε δημοσίευμα, την ώρα που η απολογία της Εύας Καϊλή για το Qatar Gate βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν η ευρωβουλευτής συνελήφθη για το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά σε παράνομο χρηματισμό από το Κατάρ και το Μαρόκο στις 9 Δεκεμβρίου, το πρώτο άτομο που στάθηκε στο πλευρό της και την υπερασπίστηκε ήταν η αδερφή της, Μανταλένα Καϊλή. Αν και η στήριξη μεταξύ αδερφών μπορεί να μην εκπλήσσει, η σχέση των δύο γυναικών φαίνεται πως ξεπερνά την «απλή αδερφική πίστη», γράφει το Politico σε δημοσίευμά του.

Καθώς η Εύα Καϊλή «έχτιζε» καριέρα στο Κοινοβούλιο, η Μανταλένα ίδρυσε τη Made Group, οι στόχοι της οποίας συχνά «επισκιαζόταν» από την καριέρα της αδερφής της. Καθώς η Εύα Καϊλή ανέβαινε όλο και πιο ψηλά στην πολιτική, η Made Group «άνοιγε τα φτερά της».

Διασταύρωση δραστηριότητων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει η Politico, είναι η «διασταύρωση» των δραστηριοτήτων της Made Group με τα πολιτικά συμφέροντα της Εύας Καϊλή.

«Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μία "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία" με το όνομα Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «cheerleader» του Ευρωκοινοβουλίου για το blockchain θα κορυφωνόταν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) -της οποίας προήδρευε εκείνη την εποχή η Εύα Καϊλή- εγκαινίασε το Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.

«Η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή», τονίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Η Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην Elontech και η Εύα Καϊλή είχε τον ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της Elontech, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας».

Το 2020 η Εύα Καϊλή ξεκίνησε μία διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στα μέλη του ήταν εκπρόσωπος της Elontech αλλά και από το Qatar Foundation.

Μεγάλα χρηματικά ποσά στην εταιρεία της Μανταλένας Καϊλή

Οι δραστηριότητες της Elontech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει γνωστοποιήσει ισολογισμούς αλλά σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με την Politico.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ -κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών.

Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Έπειτα, ακολούθησαν κι άλλα τέτοια προγράμματα.

Τέλος, σημειώνεται πως η Μανταλένα Καϊλή υποστήριξε πως δεν υπήρχε ταύτιση του έργου της αδερφής της με αυτά της Μade Group: «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

Qatar GateΕύα Καϊλήειδήσεις τώραΕυρωκοινοβούλιο