Κόσμος|22.12.2022 13:14

«Ανοιχτή πρόσκληση» από Μισέλ και φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι για συνάντηση κορυφής - Πώς τη «μεταφράζουν» αξιωματούχοι

Newsroom

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 3 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η συνάντηση κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου και υπάρχει ανοικτή πρόσκληση προς τον πρόεδρο Ζελένσκι να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Μπάρεντ Λέιτς, διευκρινίζοντας ότι η πρόσκληση προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν σημαίνει ότι η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέμα της συνάντησης κορυφής θα είναι πιθανότατα ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αξιολογήσουν επίσης την πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στην Ένωση.

Η ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Σε μία ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ουκρανός πρόεδρος, ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας, κάλεσε τους νομοθέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να «αφήσουν τους τρομοκράτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιθετικότητα».

Ο Ζελένσκι μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας του, δίνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας στους Ουκρανούς που βρίσκονται στην πατρίδα τους.

5 βασικά αποσπάσματα από την ομιλία Ζελένσκι

Ακολουθούν πέντε βασικά αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του στο Καπιτώλιο, όπως τα παρουσιάζει το CNN:

  • Ο Ζελένσκι ζήτησε συνεχή οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, λέγοντας στο Κογκρέσο: «Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».
  • Ο Ζελένσκι κάλεσε τους νομοθέτες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και «να αφήσουν τους τρομοκράτες να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την επιθετικότητα». Σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, αλλά πρόσθεσε πως κάθε μέλος του Κογκρέσου μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή του.
  • Οι Ρώσοι «χρησιμοποιούν τα πάντα» εναντίον ουκρανικών πόλεων, όπως το Μπαχμούτ, αλλά η Ουκρανία «κρατάει τις γραμμές της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», είπε ο Ζελένσκι υπό έντονα χειροκροτήματα. «Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί, στο Μπαχμούτ... Τώρα μένουν μόνο λίγοι πολίτες. Κάθε σπιθαμή αυτής της γης είναι ποτισμένη με αίμα... Το Ντονμπάς άλλαξε χέρια αρκετές φορές σε σκληρές μάχες, ακόμα και σε μάχες με τα χέρια. Αλλά το ουκρανικό Ντονμπάς παραμένει», είπε.
  • Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι Ουκρανοί θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα, παρά τις φρικαλεότητες του πολέμου, λέγοντας στο Κογκρέσο: «Ακόμη και αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, το φως της πίστης μας στον εαυτό μας δεν θα σβήσει».
  • Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ουκρανία θα επιτύχει «απόλυτη νίκη», επαναλαμβάνοντας τα έντονα εισαγωγικά του σχόλια, τα οποία έλεγαν «η Ουκρανία ζει και βασιλεύει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΟυκρανίαειδήσεις τώραΣαρλ ΜισέλΒολοντιμίρ Ζελένσκι