Κόσμος|22.12.2022 16:06

Ώρες αγωνίας για τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρο της Γεωργίας: Σε άσχημη κατάσταση στο δικαστήριο – Κίνδυνος για τη ζωή του

Newsroom

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ο οποίος φαινόταν την Πέμπτη αδύναμος καθώς εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης σε δικαστήριο που θα εξετάσει την αναβολή της καταδίκης του για κατάχρηση αξιώματος, λόγω κακής υγείας.

Λιπόσαρκος, με «κούφια» μάγουλα και τα χέρια του να τρέμουν, ο Σαακασβίλι συνδέθηκε από το νοσοκομείο μέσω βιντεοκλήσης. Τα πλάνα μεταδόθηκαν ζωντανά από το δικαστήριο από τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Pirveli TV.

Σύμφωνα με το france24, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο της Τιφλίδας, κρατώντας πανό που ζητούσαν «Σώστε τον πρόεδρο» και «Ελευθερώστε τον Σαακασβίλι».

Ο 55χρονος μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο πέρυσι, αφού αρνήθηκε το φαγητό για 50 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του, η οποία, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων, έχει πολιτικά κίνητρα.

«Απαιτούμε να επιτραπεί στον Μιχαήλ Σαακασβίλι να μεταβεί στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών», δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του Ντίτο Σαντζαγκαλισβίλι. «Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

Μια ομάδα γιατρών με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι εξέτασαν αυτοπροσώπως τον Σαακασβίλι κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του, δήλωσαν στο AFP ότι κινδυνεύει να πεθάνει από μια σειρά σοβαρών νευρολογικών, γαστρεντερικών και ορθοπεδικών παθήσεων.

Είπαν ότι η επιδείνωση της υγείας του είναι αποτέλεσμα «βασανιστηρίων» κατά την κράτηση και ότι χρειάζεται άμεση μεταφορά σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού.

Ένας από τους γιατρούς, ο τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ, δήλωσε επίσης ότι οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο Σαακασβίλι είχε εκτεθεί σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

δικαστήριοειδήσεις τώραΓεωργίαδίκη