Κόσμος|22.12.2022 20:31

«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική: Πολικές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες και προβλήματα στις πτήσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική/AP Photos-Gallery
«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική/AP Photos-Gallery
«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική/AP Photos-Gallery
«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική/AP Photos-Gallery
«Κυκλώνας – βόμβα» σαρώνει τη Βόρεια Αμερική/AP Photos-Gallery

Ένας πανίσχυρος κυκλώνας διαπερνά τις ΗΠΑ και τμήματα του Καναδά, φέρνοντας πολικές θερμοκρασίες και καθυστερήσεις στις πτήσεις ενόψει των πιο πολυσύχναστων ταξιδιωτικών ημερών του έτους.

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για χειμερινό καιρό.Μεγάλα αεροδρόμια έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις εν όψει της καταιγίδας.

Το κρύο θα μπορούσε να φέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μετεωρολόγοι. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) ανέφερε ότι θερμοκρασίες έως -45C είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η χειμερινή καταιγίδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε «κυκλώνα-βόμβα» - ένας ανεπίσημος όρος για έναν συγκεκριμένο τύπο ισχυρής, ταχέως ενισχυόμενης καταιγίδας - μέχρι την Παρασκευή.

Η αρκτική αέρια μάζα προβλέπεται να ταξιδέψει μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου οι ισχυρές ριπές ανέμου θα ρίξουν τη θερμοκρασία στους -9,4 βαθμούς Κελσίου στο Ελ Πάσο του Τέξας. Ακόμη και η Φλόριντα, η Πολιτεία της Ηλιοφάνειας, αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.

Το NWS έκανε λόγο για ένα χειμερινό καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει «μία φορά στη γενιά», ειδικά καθώς η καταιγίδα φτάνει στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, όπου η πίεσή της αναμένεται να φτάσει το ισοδύναμο ενός τυφώνα κατηγορίας 3. Η καταιγίδα φέρνει επίσης χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές και διακοπές ρεύματος στις μεσοδυτικές πολιτείες και τον Καναδά.

Πού έχει χτυπήσει η καταιγίδα και το δριμύ ψύχος;

Οι πολικές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το BBC γίνονται ήδη αισθητές από εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς η καταιγίδα και το τσουχτερό κρύο κινούνται προς τα ανατολικά:

  • Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, το Κάνσας και το Μιζούρι.
  • Αργότερα την Πέμπτη, οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι πυκνές χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να πλήττουν το Σικάγο, με ανέμους που θα ξεπερνούν τα 80 χλμ/ώρα.
  • Στον Καναδά, μεγάλο μέρος του Οντάριο και τμήματα του Κεμπέκ προετοιμάζονται επίσης για μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, φέρνοντας μαζί της «ισχυρούς και δυνητικά καταστροφικούς ανέμους», ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά.

Η χειμωνιάτικη καταιγίδα έχει διαταράξει τις μετακινήσεις

Η καταιγίδα ήρθε κατά τη διάρκεια των πιο πολυσύχναστων ταξιδιωτικών ημερών του έτους. Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει ότι ο όγκος των ταξιδιών στις γιορτές θα είναι κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, με την πιο πολυσύχναστη ημέρα την Πέμπτη.

Περισσότερες από 2.200 πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη ακυρωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

Αυτό περιλαμβάνει ακυρώσεις από το αεροδρόμιο του Σικάγο - ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας. Εν αναμονή των ταξιδιωτικών διαταραχών, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η United, η Delta και η American, προσφέρθηκαν να απαλλάξουν από τα τέλη τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να προγραμματίσουν εκ νέου τις πτήσεις τους.

Οι χιονισμένες συνθήκες και το πάγωμα των δρόμων αναμένεται επίσης να προκαλέσουν χάος στις οδικές μετακινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι δρόμοι κατά μήκος των συνόρων Κολοράντο-Γουαϊόμινγκ έκλεισαν την Τετάρτη λόγω σχεδόν μηδενικής ορατότητας.

Στη Νότια Ντακότα, περισσότερα από 100 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε χιονισμένους δρόμους την Τετάρτη, προκαλώντας επιχειρήσεις διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της πολιτείας έκλεισε επίσης.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου εκτίμησε ότι περισσότεροι από 112 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) ή περισσότερο από το σπίτι τους από την Παρασκευή έως τις 2 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειονότητα -102 εκατομμύρια- με αυτοκίνητο.

Τι είναι ο «κυκλώνας-βόμβα»

Κυκλώνας-βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται σε μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα. Η ισχύς του είναι εκρηκτική και προκαλείται από την ταχεία πτώση της πίεσης. Τέτοιες καταιγίδες φέρνουν καιρικά φαινόμενα, από χιονοθύελλες έως ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.

Οι κυκλώνες-βόμβες είναι πιο συνηθισμένοι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου η δροσερή ξηρά και το θερμό ρεύμα του ρεύματος του Κόλπου παρέχουν βέλτιστες συνθήκες.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς ότι το επόμενο 48ωρο αναμένονται «επικίνδυνες και απειλητικές» καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμβουλεύοντας όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους να φύγουν αμέσως.

«Πρόκειται για επικίνδυνες και απειλητικές, πραγματικά σοβαρές καταιγίδες από την Οκλαχόμα μέχρι το Ουαϊόμινγκ και το Μέιν… Ως εκ τούτου, προτρέπω όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τις κατά τόπους προειδοποιήσεις», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, φύγετε τώρα! Δεν είναι αστείο!», τόνισε και συμπλήρωσε πως έδωσε άδεια σε μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ώστε να αναχωρήσουν νωρίτερα για τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ