Κόσμος|22.12.2022 21:42

Παρ’ ολίγο θερμό επεισόδιο στην Αδριατική; Περίεργες κινήσεις ρωσικών πλοίων, κοντά στο αεροπλανοφόρο «George HW Bush»

Newsroom

Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στην Αδριατική Θάλασσα όπου παρ’ ολίγο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο, στα στενά του Οτράντο, μεταξύ ρωσικών πολεμικών πλοίων και μέρους του αμερικανικού στολίσκου που πλέει στην περιοχή.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο όπου συγκεντρώνονται αγωγοί φυσικού αερίου, ενεργειακά δίκτυα και καλώδια Ίντερνετ μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων.

Τι συνέβη; Η αποστολή του ρωσικού πλοίου Akademik Pashi ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας και από την Τετάρτη βρίσκεται στο κανάλι του Οτράντο. Πρώτα σταμάτησε στο υποβρύχιο καλώδιο OteGlobe, μια σύνδεση οπτικών ινών που συνδέει το Μπάρι με την Ελλάδα και στη συνέχεια, κινήθηκε προς τον βυθισμένο σωλήνα του αγωγού TAP.

Το πλοίο κινείται συνοδεία ρωσικού πολεμικού πλοίου, μιας κορβέτας, που είναι οπλισμένη με πυραύλους κρουζ. Πριν από δύο ημέρες ένας δορυφόρος Sentinel κατέγραψε το πλοίο που απείχε 4 χιλιόμετρα από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», το οποίο συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «George HW Bush», τη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου στην περιοχή.

Όπως μετέδωσαν ανεξάρτητες ιστοσελίδες, το ρωσικό «Akademik Pashin» παρέμεινε την Πέμπτη, σχεδόν ακίνητο για ώρες σε σημείο όπου περνάει ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

αεροπλανοφόροειδήσεις τώραΗΠΑΡωσία