Κόσμος|23.12.2022 05:45

Προκλήσεις εκτός ορίων από τους Τούρκους: Στο στόχαστρο του Τσελικ Μητσοτάκης και Δένδιας με προσωπικές αναφορές

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ένα νέο παραλήρημα, την Πέμπτη (22/12) αποφάσισε να βάλει ξανά τη χώρα μας στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η απεσταλμένη στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε όλη τη βεντάλια και κατηγόρησε την Ελλάδα για όλα.

Καταρχάς, ο Τσελίκ εξέφρασε ενόχληση για τη μονομερή στήριξη των συμμάχων, δηλαδή των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την χώρα μας, «κακομαθημένη». «Δεν έχουν όραμα την ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπονοώντας ότι η Αμερική βάζει την Ελλάδα να πολεμήσει με την Τουρκία.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και προσωπικά  στον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι, οι δύο Έλληνες πολιτικοί Ελλάδας σαμποτάρουν τις θετικές προσπάθειες της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Τσελίκ κατηγόρησε τη χώρα μας πως, κάθε φορά που η Τουρκία προσεγγίζει μία χώρα και κάνει μία συμφωνία, η Αθήνα τρέχει να την χαλάσει.

 Και ο Μακρόν στο «στόχαστρο»

Αφού τελείωσε με την Αμερική και την Ελλάδα ο Ομέρ Τσελίκ τα έβαλε, στη συνέχεια, με τη Γαλλία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Μακρόν ότι, επίσης στρέφεται κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας και δείχνει την έλλειψη οράματός του.

Αξιοπρόσεκτες δηλώσεις Ντονμέζ για έρευνες στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έκανε μια αξιοπρόσεκτη δήλωση που γεννά κάποια ερωτήματα. Προανήγγειλε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν εννοεί έρευνες στη χερσαία περιοχή της Μικράς Ασίας, που βλέπει στο Αιγαίο Πέλαγος, ή στη θάλασσα. Προς το παρόν είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται εκεί που υπάρχουν ενδείξεις για πετρέλαιο, αλλά σιγά – σιγά θα ξεκινήσουν και σε άλλες περιοχές, κατονομάζοντας το Αιγαίο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομέρ Τσελίκειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕμανουέλ Μακρόνελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκία