Κόσμος|23.12.2022 10:52

Qatar Gate: Ακόμη ένα πρόσωπο στο στόχαστρο των βελγικών Αρχών σύμφωνα με το POLITICO - Ποιος είναι ο Έλνταρ Μαμέντοφ

Newsroom

Η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν πολιτικό σύμβουλο, τον Έλνταρ Μαμέντοφ και τον παρέπεμψε στις βελγικές Αρχές στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για το Qatar Gate, όπως αποκαλύπτει το POLITICO, που επικαλείται τέσσερες πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η εσωτερική έρευνα της S&D έρχεται την ώρα που το κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο του τεράστιου πολιτικού σκανδάλου που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και επικεντρώνεται στο κατά πόσον το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν την επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά η υπόθεση της προφυλακισμένης Εύας Καϊλή που κατηγορείται ότι χρηματίστηκε για να ασκεί πιέσεις υπέρ του Κατάρ, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή Αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες και έχει κατασχέσει κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Η ομάδα S&D σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ένας από τους αξιωματούχους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «μετά από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και πως «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές αρχές», χωρίς να κατονομάζει τον Μαμέντοφ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αξιωματούχος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα είναι Λετονός υπήκοος και σύμβουλος της S&D στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση για πάνω από μια δεκαετία, έχοντας εργαστεί σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Το POLITICO επικοινώνησε με τον Μαμέντοφ και τον ρώτησε εάν είχε τεθεί σε αναστολή. Απάντησε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες», θα προτιμούσε να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Responsible Statecraft, στον οποίο έχει γράψει πάνω από 50 άρθρα γνώμης από το 2020, είναι Λετονός πρώην διπλωμάτης που έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι μιλάει ρωσικά, ισπανικά, λετονικά και αγγλικά.

Σε κάποια από τα άρθρα του, φαίνεται πως προωθεί έντονα μια αντισαουδαραβική γραμμή. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ στην Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, επαινεί μια επιστολή - με επικεφαλής τους Βέλγους νομοθέτες της S&D, Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα- καλώντας την ΕΕ να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020.

Το περιοδικό Responsible Statecraft για το οποίο έγραφε ο Mαμέντοφ είναι ένα μέσο του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο περιγράφει τις αποστολές του ως προώθηση «ιδεών που απομακρύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τον ατέρμονο πόλεμο και προς τη δυναμική διπλωματία για την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης».

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα επέκρινε τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι έγινε έφοδος στο γραφείο του στη Βουλή.

«Το γραφείο μου δεν έχει σφραγιστεί, εργάζομαι από αυτό σήμερα σε πλήρη κανονικότητα», έγραψε στο Twitter. Επίσης, φάνηκε πως στοχοποιεί και το Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το POLITICO , προσπάθησε  να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι είναι φιλικός προς το Ιράν, και κυρίως απέναντι σε ένα λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο συχνά θεωρείται ήπιο προς το καθεστώς και υπέρ της μείωσης των κυρώσεων στην Τεχεράνη. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοδιπλωμάτηςQatar GateΒέλγιοειδήσεις τώρα