Κόσμος|24.12.2022 16:28

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Γερμανία: Συνελήφθη άνδρας κατηγορούμενος για προδοσία - Έδινε κρατικά μυστικά στη Ρωσία

Newsroom

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη έχει φέρει αναταραχές στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Όπως μεταδίδει η DW, συνελήφθη Γερμανός με τη βαρύτατη κατηγορία της «εθνικής προδοσίας» για διαρροές κρατικών μυστικών προς εχθρική χώρα και πιο συγκεκριμένα προς τη Ρωσία.

Ο κατηγορούμενος ως κατάσκοπος συνελήφθη την Πέμπτη μετά από έφοδο στο σπίτι του και αποδείχθηκε ότι ήταν Γερμανός πολίτης και εργαζόταν στην Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND, μία εκ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ο υπάλληλος ονόμαντι Κάρστεν Λ. σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Καρλσρούης φέρεται να «διαβίβασε κατά τη διάρκεια του 2022 πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας σε ρωσική μυστική υπηρεσία. Το δε περιεχόμενο των πληροφοριών θεωρείται κρατικό μυστικό κατά την έννοια του άρθρου 93 του Γερμανικού Ποινικού Κώδικα».

«Μιλάμε όχι για στρατιωτική απειλή αλλά για υβριδικό πόλεμο»

«Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους ότι η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει το σύστημά μας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα» δήλωσε η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του Κοινοβουλίου και μέλος του νεοφιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), του μικρότερου μέλους του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτό το πεδίο μάχης, όπως το αποκαλώ, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή, η κατασκοπεία, ο κυβερνοπόλεμος, είτε για να επηρεάσει είτε για να αποκτήσει πληροφορίες».

Ο Nils Schmid, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του SPD έχει παρόμοια άποψη. «Αυτό δείχνει ότι ο πειρασμός της κατασκοπείας υπάρχει και στη Γερμανία και ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας στη Γερμανία», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DLF την Παρασκευή. «Επομένως, δεν πρόκειται μόνο για τη στρατιωτική απειλή, αλλά και για τον υβριδικό πόλεμο».

Ο Schmid συμφώνησε με τον πρόεδρο της BND Bruno Kahl, ο οποίος δήλωσε ότι η υπόθεση υπογραμμίζει τον αδίστακτο χαρακτήρα των μεθόδων της Ρωσίας. «Η Ρωσία βλέπει τον εαυτό της σε σύγκρουση, στην πραγματικότητα σε πόλεμο με τη Δύση εδώ και χρόνια και πιστεύει ότι όλα τα μέσα είναι επιτρεπτά», δήλωσε..

Ο Andre Hahn, μέλος της Bundestag από το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι μια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου θα ασχοληθεί με το θέμα από το νέο έτος. «Το γεγονός ότι υπάρχουν ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία είναι γνωστό και δεν προκαλεί έκπληξη» δήλωσε στην DW. «Αλλά ότι στις τάξεις της BND ένας υπάλληλος κατασκόπευσε για τη Ρωσία, τότε αυτό είναι μια εντελώς νέα και τρομακτική πραγματικότητα. Φυσικά, αυτό εγείρει και το ερώτημα της αποτελεσματικότητας της ασφάλειας της ίδιας της BND».

Αν και η BND αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Strack-Zimmermann ήταν μεταξύ εκείνων που εικάζουν ότι ο Carsten L. ήταν πιθανότατα υπό παρακολούθηση για αρκετούς μήνες, ενώ η BND τον ερευνούσε και προσπαθούσε να εντοπίσει τις επαφές του. «Τα καλά νέα είναι ότι αν κάποιος κατασκοπεύει για λογαριασμό της Ρωσίας ή άλλων κρατών στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να προσέχει μήπως τον ανακαλύψουν», είπε.

Πάντως, αρκετοί Ρώσοι κατάσκοποι αποκαλύφτηκαν σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Στα τέλη Νοεμβρίου, η σουηδική αστυνομία συνέλαβε ζευγάρι Ρώσων που ζούσε στα προάστια της Στοκχόλμης και ήταν ύποπτο για κατασκοπεία. Το ζευγάρι συνελήφθη με τη βοήθεια του FBI.

κατασκοπείαπόλεμοςειδήσεις τώραΓερμανίαΡωσίαΟυκρανία