Κόσμος|24.12.2022 18:31

Ακραίο ρωσικό προπαγανδιστικό βίντεο - Σε έναν χρόνο οι Ευρωπαίοι θα τρώνε τα κατοικίδιά τους

Newsroom

Ένα χριστουγεννιάτικο βίντεο αντιευρωπαϊκής προπαγάνδας προβάλλεται στο δημοφιλές ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το μήνυμα της διαφήμισης είναι σαφές: «Σε ένα χρόνο, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τρώνε τα ίδια τους τα κατοικίδια ζώα, αν δεν υποκύψουν στον ρωσικό εκβιασμό».

Στο τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνιστεί μία οικογένεια που γιορτάζει τα Χριστούγεννα για τρία συνεχόμενα έτη. Το σκηνικό στην αρχή είναι εορταστικό ενώ η «Άγια Νύχτα», είναι το μουσικό χαλί που συνοδεύει το βίντεο.

Το προκλητικό βίντεο

Η διαφήμιση ξεκινά από τα Χριστούγεννα του 2021, λίγες ημέρες πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει εντολή για την εισβολή στην Ουκρανία. Η μητέρα βγάζει τα χέρια της από τα μάτια της κόρης της για να της αποκαλύψει το χριστουγεννιάτικο δώρο της. Ένα χαριτωμένο χάμστερ με μία κόκκινη κορδέλα δεμένη σε φιόγκο στο κεφάλι του. Το κορίτσι είναι ευτυχισμένο και τα μέλη της οικογένειας αγκαλιάζονται σε εορταστικό πνεύμα.. Στην οθόνη αναβοσβήνει η ένδειξη «Χριστούγεννα 2021» για να δείξει το χρονικό πλαίσιο.

Στο επόμενο πλάνο, εμφανίζεται στο βίντεο η επιγραφή «Χριστούγεννα 2022» για να δείξει ότι έχει περάσει ένας χρόνος και βρισκόμαστε στο σήμερα. Τα φώτα στο σπίτι έχουν σβήσει και ο πατέρας τοποθετεί το κλουβί του χάμστερ στο τραπέζι. Στη συνέχεια το συνδέει με καλώδια και φαίνεται το κατοικίδιο να τροφοδοτεί τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Το χάμστερ τρέχει στην ρόδα του και παράγει ηλεκτρισμό ενώ η οικογένεια βρίσκεται κάτω από κουβέρτες στο σκοτεινό και παγωμένο δωμάτιο. Είναι σαφές ότι το βίντεο αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση.

Στη συνέχεια, το βίντεο μεταφέρεται στα Χριστούγεννα του 2023 και εκεί η προπαγάνδα τερματίζεται…. Στο σπίτι εξακολουθεί να μην υπάρχει φωτισμός και τα μέλη της τρώνε μια σούπα, ντυμένοι χοντρά με παλτά και σκουφιά.

Ξαφνικά ο πατέρας τραβάει από το στόμα του το μικρό κόκκινο κορδελάκι του χάμστερ. Η μητέρα στη συνέχεια βάζει το δάχτυλο στα χείλη της για να δείξει ότι δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν να καταλάβει ότι είναι το χάμστερ που τρώνε. Ο πατέρας σπεύδει σε ένα άλλο δωμάτιο για να κάνει εμετό.

Η διαφήμιση τελειώνει με το μήνυμα: «Καλά αντιρωσικά Χριστούγεννα. Αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν σας λένε από πού είναι αυτό, το RT είναι διαθέσιμο μέσω VPN».

Ο Igor Sushko, πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτου που γεννήθηκε στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter για το τηλεοπτικό σποτ: «Προπαγανδιστικές διαφημίσεις βγαίνουν σε ρωσικά κανάλια και είναι διαθέσιμες μέσω Διαδικτύου στην Ευρώπη, έχουν στόχο να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με όπλο την ενεργειακή τρομοκρατία». Αν κάποιος δει τη συγκεκριμένη διαφήμιση σίγουρα δεν μπορεί να του χρεώσεις λάθος ή υπερβολή.

Δείτε το βίντεο

προπαγάνδαΡωσίαειδήσεις τώραδιαφήμιση