Κόσμος|25.12.2022 16:33

Ιταλία: Ο Πύργος της Πίζας δεν γέρνει πλέον όσο παλαιότερα - Ποιος ο λόγος

Newsroom

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας, ο Πύργος της Πίζας φαίνεται ότι δεν γέρνει πλέον όσο παλιότερα σύμφωνα με έρευνα που αναδημοσιεύει η βρετανική Mirror. Ο πύργος που έγινε σήμα κατατεθέν όχι μόνο της Πίζας αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες  έχει ευθυγραμμιστεί κατά 1,6 ίντσες ή αλλιώς 4,064 εκατοστά.

Πώς κατάφεραν να τον ευθυγραμμίσουν

Η κλίση κατά τεσσάρων μοιρών, που δίνει στους επισκέπτες την εικόνα ότι ο Πύργος ήταν έτοιμος να καταρρεύσει , είχε κατά καιρούς απασχολήσει μηχανικούς και ιστορικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να «ισιώσουν» ή να στερεώσουν καλύτερα το δημοφιλές αξιοθέατο. Οι μηχανικοί, μάλιστα, είχαν καταφέρει από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ευθυγράμμισής του το 2001, να τον «ισιώσουν» κατά 15 ίντσες ή αλλιώς 38.1 εκατοστά.

Οι μηχανικοί κατάφεραν να τον ευθυγραμμίσουν, τοποθετώντας εκατοντάδες τόνους αντιβάρων από μόλυβδο στη βάση του Πύργου και βγάζοντας αρκετό χώμα από τα θεμέλια. Ο οργανισμός συντήρησης δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο National Associated Press Agency ότι «δε συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για την κατάσταση του Πύργου».

Ο Nunziante Squeglia, καθηγητής γεωτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, δήλωσε ότι ακριβώς οι εργασίες αυτές βοήθησαν τον πύργο να ευθυγραμμιστεί ακόμα περισσότερο τα τελευταία 20 χρόνια.

Το δημοφιλές μνημείο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1.173, αποτέλεσε κομμάτι ενός ευρύτερου συγκροτήματος της καθολική εκκλησίας και είναι γνωστός για την κλίση του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλίαειδήσεις τώραΠύργος της Πίζας