Κόσμος|01.01.2023 21:51

Πώς θα επιβιώσει ο πλανήτης αν στερέψει το πόσιμο νερό; Ερευνητές βρήκαν τη λύση στους ωκεανούς

Newsroom

Δεν υπάρχει αρκετό γλυκό νερό για όλους στον πλανήτη Γη, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Για να ικανοποιήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση, η ανακύκλωση και ο περιορισμός του νερού δεν επαρκεί και έτσι οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν νέες πηγές για το ζωτικής σημασίας για τη ζωή μας, νερό.

Μια ανεκμετάλλευτη, προς το παρόν, πηγή είναι οι υδρατμοί των ωκεανών, οι οποίοι είναι σχεδόν απεριόριστοι. Μια νέα μελέτη περιγράφει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν δομές συλλογής για τη μετατροπή αυτών των υδρατμών σε πόσιμο νερό, σύμφωνα με το Science Alert.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αυξήσουμε την προσφορά πόσιμου νερού, καθώς η διατήρηση του από τις υπάρχουσες πηγές, αν και απαραίτητη, δεν θα είναι επαρκής για την κάλυψη ανακύκλωση των αναγκών των ανθρώπων», δήλωσε ο Πραβίν Κουμάρ, πολιτικός και περιβαλλοντικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

«Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη μέθοδός μας μπορεί να το κάνει αυτό σε μεγάλη κλίμακα», σημείωσε. Με πλάτος περίπου 210 μέτρα και ύψος 100 μέτρα η προτεινόμενη δομή μιμείται τον φυσικό κύκλο του νερού,  μεταφέροντας, συμπυκνώνοντας και συλλέγοντάς το.

Η υγρασία μπορεί να μεταφερθεί από την επιφάνεια του ωκεανού σε μια κοντινή ακτή, όπου συστήματα ψύξης θα τη συμπυκνώνουν σε υγρό. Το σύστημα θα λειτουργεί με αιολική ή ηλιακή ενέργεια, εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε 14 διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν πως   ανάγκες πόσιμου νερού για περίπου 500.000 ανθρώπους. Το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε μονάδες αφαλάτωσης που λειτουργούν ήδη σε πολλά μέρη του κόσμου.

«Δεν έχει ξαναγίνει»

«Δεν έχει ξαναγίνει, και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές επικεντρώνονται τόσο πολύ σε χερσαίες λύσεις. Ωστόσο, η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν, στην πραγματικότητα, και άλλες επιλογές», τόνισε η Φρανσίνα Ντομίνγκεζ, ατμοσφαιρική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Σήμερα, το γλυκό νερό αποτελεί μόλις το 3% του παγκόσμιου νερού. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, είτε περιέχει ρύπους ή δεν είναι προσβάσιμο. Η έλλειψη ασφαλούς, πόσιμου νερού συχνά πλήττει περισσότερο τους φτωχότερους  στον κόσμο, με επιπτώσεις που επεκτείνονται στην υγεία, την ασφάλεια και το εισόδημα. Το σύστημα που προτείνουν οι επιστήμονες μπορεί να κάνει τη διαφορά χωρίς να βλάψει τα οικοσυστήματα ή το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημά τους θα εξακολουθεί να είναι βιώσιμο.

«Οι κλιματικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ροή των ωκεάνιων υδρατμών θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη παροχή γλυκού νερού. Έτσι, η ιδέα που προτείνουμε θα είναι εφικτή υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής», λένε οι ερευνητές. 

«Αυτό προσφέρει μια πολύ αναγκαία και αποτελεσματική προσέγγιση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα για ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν σε άγονες και ημίξηρες περιοχές του κόσμου», τονίζουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακλιματική αλλαγήέρευνανερόεπιστήμηπεριβάλλον