Κόσμος|27.12.2022 16:44

Χάος και πάνω από 55 νεκροί στις ΗΠΑ από το πολικό ψύχος - Ληστές στο Μπάφαλο κλέβουν με έλκηθρα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ευκαιρία βρήκαν ορισμένοι επιτήδειοι στην Αμερική, και ενώ ολόκληρες πολιτείες έχουν παραλύσει από την κακοκαιρία και το πολικό ψύχος, να προβούν σε λεηλασίες. Ειδικότερα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που επλήγη και περισσότερο από την κακοκαιρία, πολλοί ήταν αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν την απουσία της αστυνομίας από τους χιονισμένους και έρημους δρόμους της πόλης και άρχισαν να σπάνε και να κλέβουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

Μάλιστα όπως φαίνεται και σε βίντεο οι επίδοξοι ληστές κάνουν τις λεηλασίες με....ηλεκτρικά  έλκηθρα.

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα»

Οργισμένος ο δήμαρχος της πόλης σχολίασε πως οι λεηλασίες είναι «ντροπιαστικές».  «Δεν κλέβουν τρόφιμα και φάρμακα αλλά αντικείμενα που θέλουν. Επομένως, δεν πρόκειται καν για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται μια εθνική καταστροφή και τον πόνο πολλών ανθρώπων στην κοινότητά μας για να πάρουν αυτό που θέλουν» δήλωσε.

Αρκετά βίντεο που μοιράστηκαν στο Twitter δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν καταστήματα και να κυκλοφορούν με τσάντες γεμάτες με κλεμμένα αντικείμενα ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένα οχήματα και σχεδόν 2 μέτρα χιόνι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων. Σε ένα βίντεο ακούγεται κάποιος να φωνάζει με κλεμμένα πράγματα στα χέρια «τα Χριστούγεννα ήρθαν».

Σε ένα άλλο το οποίο έχει 50.000 προβολές δείχνει ένοπλους πλιατσικολόγους να βγαίνουν από ένα κατάστημα. Κάποιος φωνάζει "Έχει όπλο. Τρέξτε! Τρέξτε!" Ακούγονται αρκετοί πυροβολισμοί και οι άνθρωποι αρχίζουν και ουρλιάζουν.

Σημειώνεται ότι το Μπάφαλο επλήγη από τον κυκλώνα περισσότερο από κάθε άλλη πόλη των ΗΠΑ καθώς έχουν αναφερθεί 28 νεκροί, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν παγωμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι.

Τουλάχιστον 57 οι νεκροί

Τις πληγές τους μετρούν οι ΗΠΑ μετά τη φονική χειμωνιάτικη κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τον κόσμο με πολικές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 57 νεκρούς όπως αναφέρει το ΝΒC και εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Ανεπίσημα, υπάρχουν αναφορές για πάνω από 60

Σύμφωνα με το CNN ο απολογισμός των νεκρών έχει ως εξής:

  • Νέα Υόρκη: Εκτός από τους 27 θανάτους στην κομητεία Έρι, αναφέρθηκε και μία θανατηφόρα δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην κομητεία Νιαγάρα.
  • Κολοράντο: Η αστυνομία ανέφερε δύο θανάτους που σχετίζονται με το κρύο από την Πέμπτη, με έναν άνδρα να πέφτει νεκρός κοντά σε μετασχηματιστή ρεύματος ενός κτιρίου που πιθανώς αναζητούσε ζεστασιά, και έναν άλλο να εντοπίζεται σε ένα σοκάκι.
  • Κάνσας: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
  • Κεντάκι: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, εκ των οποίων ο ένας σε τροχαίο δυστύχημα στην κομητεία Μοντγκόμερι.
  • Μιζούρι: Ένα άτομο έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του γλίστρησε από παγωμένο δρόμο και έπεσε σε παγωμένο ρυάκι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κάνσας Σίτι.
  • Οχάιο: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
  • Τενεσί: Το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την Παρασκευή έναν θάνατο που σχετίζεται με την καταιγίδα.
  • Ουισκόνσιν: Ένα θανατηφόρο δυστύχημα αναφέρθηκε λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών.
  • Βερμόντ: Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της μετά από πτώση δέντρου στο σπίτι της, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις παραμένουν καλυμμένες με πυκνό χιόνι. Σε ξεχωριστά 24ωρα, περιοχή του Μίσιγκαν είχε 108 εκατοστά χιονιού, ενώ στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν 103 εκατοστά.

Χορήγηση βοήθειας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, μετά την ακραία χιονοθύελλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Όσα γνωρίζουμε για την κακοκαιρία στις ΗΠΑ

Η κακοκαιρία Elliott (ονοματίστηκε από την εταιρεία The Weather Channel) μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2022 στη Βόρεια Αμερική επηρέασε συνολικά περίπου 240 εκατομμύρια κάτοικους των ΗΠΑ με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες. Μέχρι τη Δευτέρα 26/12 συνολικά αναφέρθηκαν 60 νεκροί, 1,8 εκατ. κάτοικοι επλήγησαν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, και συνολικά 6.400 πτήσεις ακυρώθηκαν. Εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτή την ακραία κακοκαιρία.

  • Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

  • Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και η 2η η πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Επίσης, στην Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα 6 ωρών. Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες όπως τη Φλόριδα καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890.

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

  • Casper, Wyoming: -41°C
  • Pittsburg, Pennsylvania:-21°C
  • Athens, Georgia: -12°C
  • Baltimore, Maryland: -8°C
  • Charleston, South Carolina: -7°C
  • Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)
  • Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)

  •  Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη. Έτσι, η Ευρώπη επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα νότια με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου.

  • Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά σε διάστημα 3 ημερών καταγράφηκαν 124 εκ φρέσκου χιονιού. Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος.

  • Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ήδη μια εβδομάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας Elliott. Σχεδόν το 60 % της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί 3 ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ληστέςΗΠΑειδήσεις τώρακακοκαιρία