Κόσμος|28.12.2022 22:08

Qatar Gate: «Πρωτοφανές το εύρος του σκανδάλου», λέει ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης - «Τίποτα δεν θα μείνει άθικτο»

Newsroom

Για το Qatar Gate και το μέγεθος του σκανδάλου που έχει προκαλέσει «σεισμό» στις Βρυξέλλες μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου ο οποίος έκανε λόγω για πρωτοφανές μέγεθος της διερεύνησης των καταγγελιών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν τόνισε ότι η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου και αφορά στην παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, έχει μέγεθος που δεν έχει ξαναδεί το Βέλγιο, ενώ στη συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times σημείωσε ότι τα γεγονότα του Qatar Gate, που έχει κλονίσει τα θεμέλια των Βρυξελλών, πρέπει και να αποδειχθούν.

«Γνωρίζουμε περιπτώσεις παρέμβασης από κρατικούς παράγοντες και από το οργανωμένο έγκλημα που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό σύστημα. Αλλά πραγματικά, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι κάτι εντελώς μοναδικό για την υπηρεσία πολιτικών πληροφοριών», είπε ο Βαν Κουίκενμπορν.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου συνεργάστηκε με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών για αυτήν την υπόθεση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να τονίζει ότι η τρέχουσα έρευνα έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως και το ΝΑΤΟ, δεν δίνει «ελευθέρας» στους φερόμενους εγκληματίες. «Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μέχρι τώρα η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούσε κυρίως την ασφάλεια, «τώρα, όμως, θα πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και των παρεμβάσεων μέσω δωροδοκίας».

«Έχουμε προσφέρει όλα τα δυνατά μέσα και το προσωπικό για την υπόθεση. Θα χυθεί άπλετο φως παντού και τίποτα δεν θα μείνει άθικτο», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοειδήσεις τώραQatar GateΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΒρυξέλλες