Κόσμος|27.02.2019 08:50

Ξεκινάει σήμερα η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Newsroom

Ξεκίνησε στις 05:00 το πρωί «η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η επονομαζόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου και θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 103 πλοίων.

Στην ανατολική Μεσόγειο στην άσκηση θα συμμετάσχουν 5 φρεγάτες, 2 υποβρύχια, 2 πλοία-ναρκαλιευτές, 1 αποβατικό πλοίο, 1 πλοίο υποστήριξης, 4 νέου τύπου σκάφη της ακτοφυλακής, 3 πλοία με κομάντος SAT, SAS.

Με πηχυαίους τίτλους υποδέχεται σήμερα ο τουρκικός έντυπος τύπος την έναρξη της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Για «επίδειξη ισχύος» και για τη «μεγαλύτερη ναυτική άσκηση» οι περισσότερες αναφορές.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της Γενί Σαφάκ το οποίο κάνει λόγο για «επίδειξη ισχύος με 20 χιλιάδες στρατιώτες».

CNNTürk: H μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο κάνει ρεπορτάζ από ναυτική βάση και μάλιστα θα ανέβει σε μία φρεγάτα, η οποία θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο.


Cumhuriyet tarihinin en büyük deniz tatbikatı

Ντονμέζ: Ένας βουλευτής μας συντάχθηκε με τους Ε/Κ και τους Έλληνες

Δεν λέει να κοπάσει η «επίθεση» του κυβερνώντος κόμματος εναντίον του βουλευτή της αντιπολίτευσης που επέκρινε την κυβέρνηση για τις χωρίς αποτέλεσμα γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δυστυχώς συντάχθηκε κι ένας βουλευτής μας με τους Ε/Κ και τους Έλληνες που λένε "τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Μεσόγειο"», δήλωσε πάλι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος στο βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ.

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του στην Κασταμονή της Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός υπεραμύνθηκε του κόπου που καταβάλλει η Τουρκία, «εμείς εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να μην μείνουν οι πολίτες μας στο σκοτάδι, στο κρύο, στο δρόμο. Δυστυχώς δεν έχουμε τόσες πολλές πηγές ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας το εισάγουμε αλλά για να ανακαλύψουμε κι εμείς τις δικές μας δουλεύουμε μέρα νύχτα. Όπως γνωρίζετε, κάνουμε προσπάθειες για να σας υπηρετήσουμε αξιότιμοι πολίτες μας χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία στις έρευνες τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου», δικαιολογήθηκε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάποιοι, παρά τις προσπάθειές τους, τους επικρίνουν.

«Τις προάλλες ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης απηύθυνε ερώτηση στο υπουργείο μας "τί δουλειά έχετε στη Μεσόγειο, γιατί αναζητάτε φυσικό αέριο και πετρέλαιο εκεί;" Κοιτώντας σήμερα τις εφημερίδες, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Αυτή η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο σε κάποια εφημερίδα στην Ελλάδα. Γιατί έγινε πρωτοσέλιδο; Σε τί συμφώνησαν και το έκαναν πρωτοσέλιδο; Ενώ εμείς προσπαθούμε μέρα νύχτα να ενισχύσουμε την οικονομία μας με τον υπόγειο φυσικό πλούτο κάτω από την ξηρά και τη θάλασσα, αν εσύ δεν μπορείς να το εκτιμήσεις αυτό, τότε καλύτερα να σιωπήσεις. Είναι και μια μερίδα Ε/Κ και μια μερίδα Ελλήνων που λέει ‘τί δουλειά έχετε στη Μεσόγειο, γιατί δουλεύετε’. Με αυτή την άποψη δυστυχώς συντάχθηκε κι ένας βουλευτής μας», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Τουρκική επίδειξη δύναμης η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Ενημέρωση για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά την Τετάρτη στην Τουρκία, παρείχε ο αντιναύαρχος, Γιάνκι Μπαγτζίογλου, προς τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, δόθηκε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στη Νικομήδεια, από όπου θα ξεκινήσουν αρκετά από τα πολεμικά πλοία που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

  1. Στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει και θα κατευθύνει την άσκηση, θα βρίσκονται 165 άτομα.
  2. Η κορβέτα «Αντιγόνη» (Μπουργκάζ Αντά) θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.
  3. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, τα οποία θα χειριστεί το πολεμικό ναυτικό.
  4. Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT (Τζιρίτ). Αντίστοιχα, σε διαφορετικά μέτωπα θα χρησιμοποιηθούν και κάποια άλλα νέα συστήματα και όπλα.
  5. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλ. στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
  6. Ο στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.
  7. Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες.
  8. Θα συμμετάσχουν, κάτι που σπάνια γίνεται, αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης.
  9. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης. Συνολικά 103 πλοία.
  10. Επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
  11. Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις εξής ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο

Ευχαριστίες Ερντογάν προς το λαό του για τις ευχές την ημέρα των γενεθλίων του

Με ένα βίντεο ευχαρίστησε το λαό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ευχές του την ημέρα των γενεθλίων του.

«Άγιό μου έθνος. Έκλεισα τα 65 χρόνια και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ειδικά σε όλους εσάς που μοιραστήκατε την ευτυχία μου δια των μέσων κοινωνικού δικτύου. Οι υπηρεσίες μου προς εσάς σε αυτό το μετερίζι, είναι η μεγαλύτερη ευλογία που μου μου έδωσε ο Κύριος. Ποτέ δεν θα σας αφήσω μόνους. Να έχετε υγεία», ήταν το μαγνητοσκοπημένο βίντεο του Τούρκου προέδρου προς το λαό του.

τουρκικός στρατόςΤουρκίαΑιγαίο«Γαλάζια Πατρίδα»