Κόσμος|27.02.2019 10:04

Ενοχος για παιδεραστία πρώην σύµβουλος του Πάπα

Έρη Πανσεληνά

Ακόµη ένα ντροπιαστικό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων πλήττει το Βατικανό και, µάλιστα, µόλις δύο ηµέρες µετά τη διεξαγωγή ενός µεγάλου συνεδρίου για την πρόληψη της παιδεραστίας. ∆ικαστήριο της Μελβούρνης έκρινε ένοχο το νούµερο τρία στην ιεραρχία του Βατικανού, καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, για πέντε υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης παιδιών.

Ο 77χρονος Πελ, πρώην σύµβουλος του Πάπα Φραγκίσκου, είναι το πλέον υψηλόβαθµο στέλεχος της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας παγκοσµίως που καταδικάζεται για παιδεραστία. Παρόλο που η ετυµηγορία ανακοινώθηκε στις 11 ∆εκεµβρίου, έγινε µόλις χθες γνωστή λόγω της άρσης της απαγόρευσης δηµοσιοποίησής της (ήρθη έπειτα από την απόσυρση µιας δεύτερης δίωξης).

Ο παιδόφιλος καρδινάλιος Πελ καταδικάστηκε για εγκλήµατα τα οποία διέπραξε τη δεκαετία του ’90 µέσα στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης, όπου ήταν αρχιεπίσκοπος: συγκεκριµένα για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ενός ανηλίκου και άλλες τέσσερις υποθέσεις ασέλγειας µε θύµατα δύο µέλη παιδικής χορωδίας, ηλικίας 12 και 13 ετών (το ένα από τα δύο αυτά θύµατα απεβίωσε το 2014). Μαρτυρία-σοκ «Οπως πολλοί επιζώντες, έχω βιώσει ντροπή, µοναξιά, κατάθλιψη.

Όπως πολλοί επιζώντες, µου πήρε χρόνια να καταλάβω την επίδραση που είχε στη ζωή µου» ήταν η µαρτυρία ενός από τα θύµατα του Πελ που άκουσαν οι ένορκοι. Η ποινή του δεν έχει ανακοινωθεί και σήµερα αναµένεται να ξεκινήσει η σχετική ακροαµατική διαδικασία στο δικαστήριο της Βικτόρια στη Μελβούρνη. Σηµειώνεται ότι καθένα από τα εγκλήµατα για τα οποία καταδικάστηκε επισύρει µέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Ο Αυστραλός παιδεραστής πρώην σύµβουλος του Ποντίφικα δήλωνε αθώος και σε µια πρώτη δίκη, τον περασµένο Σεπτέµβριο, το σώµα των ενόρκων δεν κατέληξε σε απόφαση. Η καταδίκη ήρθε σε µια δεύτερη δίκη, που ολοκληρώθηκε τον ∆εκέµβριο, έπειτα από τέσσερις εβδοµάδες και ακολούθησε έφεση από τους συνηγόρους που, αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε νέα δίκη. Ο Πελ, ο οποίος παραµένει ελεύθερος µε εγγύηση και έχει αποµακρυνθεί από τα καθήκοντα συµβούλου του Ποντίφικα, αποχώρησε χθες από το δικαστήριο χωρίς να κάνει καµία δήλωση στους δηµοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί. Ωστόσο, ένας επιζών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που ήταν παρών ακούστηκε να φωνάζει «να καείς στην κόλαση» στον παιδεραστή καρδινάλιο

παιδεραστίαΒατικανό