Κόσμος|06.04.2019 18:07

Έτσι ζουν οι moderators του Facebook: Βία, ναρκωτικά και σεξ με συναδέλφους

Newsroom

Λόγος μίσους, βίαιες επιθέσεις, δολοφονίες, πορνογραφία: αυτά είναι μερικά μόνο από όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που φιλτράρουν και ελέγχουν τις αναρτήσεις των χρηστών του Facebook πριν αυτές τελικά δημοσιευθούν και φτάσουν στις οθόνες μας. Καλώς ήρθατε στον κόσμο ενός «content moderator». 

Για κάποιον που δεν γνωρίζει, μπορεί να έμοιαζε όνειρο ζωής να εργαστεί για το Facebook. Για τα 15.000 και πλέον άτομα, όμως, που είναι εργολαβικό προσωπικό στην εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ και έχουν ως καθήκον τον έλεγχο των αναρτήσεων των χρηστών, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το theverge.com, οι moderators του περιεχομένου της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, πληρώνονται από έναν εξωτερικό συνεργάτη 15 δολάρια την ώρα και εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο τηλεφωνικό κέντρο, παρά την πρώτη γραμμή ενός κολοσσού που αξίζει 500 δισ. δολάρια.

Ο όγκος δεδομένων που έχουν να εξετάσουν είναι τόσο μεγάλος που δεν τους επιτρέπεται να αφιερώνουν περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα σε κάθε ανάρτηση. Κατ' αυτό τον τρόπο, διαχειρίζονται χιλιάδες σελίδες καθημερινά και αν κάνουν λάθος κινδυνεύουν ακόμη και με απόλυση. Το προσωπικό τους κινητό το αφήνουν στο σπίτι αφού για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να το έχουν μαζί τους, όπως επίσης και χαρτιά ή τσίχλες στις τσέπες τους. 

Το «διάλειμμα» είναι μια έννοια υπερεκτιμημένη για τις εταιρείες που προσλαμβάνουν το εν λόγω προσωπικό για χάρη του Facebook, αφού οι moderators κάνουν αυστηρά προκαθορισμένα διαλείμματα με αποτέλεσμα να περιμένουν σε τεράστιες ουρές μπροστά από μικροσκοπικές τουαλέτες. Όλα αυτά τα ήδη πολύ θλιβερά γίνονται ακόμη χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το εργολαβικό προσωπικό της Phoenix (η εταιρεία που προσλαμβάνει εργαζομένους για το Facebook) κερδίζει 28.800 δολάρια το χρόνο, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν σύμβαση με το ίδιο το Facebook βγάζουν 240.000 δολάρια ετησίως. 

Και, μπορεί οι φυλετικές, θρησκευτικές και άλλες διακρίσεις να είναι θεωρητικά ενάντια στην πολιτική συμπερίληψης του Facebook, όμως πρώην μουσουλμάνοι εργαζόμενοι της Phoenix καταγγέλλουν πως όταν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τα «διαλείμματα ευεξίας» διάρκειας 9 λεπτών για να πραγματοποιήσουν μία από τις πέντες ημερήσιες προσευχές τους, η εταιρεία τούς ζήτησε να διακόψουν και να το κάνουν σε κάποιο από τα υπόλοιπα μικρότερα διαλείμματα. 

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, πολλοί από τους moderators εμφανίζουν διαφόρων ειδών ψυχολογικές διαταραχές με κυριότερη εκείνη του μετατραυματικού στρες (PTSD). Ο καθένας από αυτούς αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο αυτή την πίεση. Υπάρχουν εκείνοι που παραδέχονται ότι κάνουν χρήση ουσιών στα διαλείμματα ή ακόμη και σεξ με συναδέλφους σε απόμακρες γωνίες της εταιρείας. «Αν δεν σου επιτρέπεται να μιλάς με τους φίλους ή την οικογένειά σου για τη δουλειά σου, αυτό δημιουργεί κάποια απόσταση. Νιώθεις πιο κοντά στους συνεργάτες σου. Μπορεί να μοιάζει με συναισθηματικό δέσιμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια τραυματική εμπειρία που σας ενώνει», εξηγεί ένας εξ αυτών, δίνοντας το στίγμα για την αυστηρότητα που διέπει το συμβόλαιό τους ακόμη και σε ό,τι αφορά την ίδια τους την οικογένεια και σε όσα (δεν) μπορούν να μοιραστούν με εκείνη. 

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook, Τζάστιν Οσόφσκι, σχολίασε σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες: «Αυτές οι συνεργασίες (με εργολαβικό προσωπικό) είναι σημαντικές επειδή μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εδραιωμένες εταιρείες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος εργασίας και μπορούν προσφέρουν ταχύτατη γλωσσική υποστήριξη. Μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό και να αναφέρουν με αποδοτικό τρόπο τυχόν προβλήματα ή κινδύνους. Επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να συντονίζονται με τις ανάγκες της κοινότητας και των προϊόντων μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου». Επιπλέον, το Facebook δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους εξωτερικούς συνεργάτες τους «εξασφαλίζουν ρητά καλές εγκαταστάσεις, διαλείμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους και ψυχολογική υποστήριξη».

Όταν κάποια στιγμή αποφασίσουν να εγκαταλείψουν αυτή τη δουλειά, για το Facebook μπορεί απλά να είναι αριθμοί μέσα στους πολλούς, μπορεί και να μην υπήρξαν ποτέ ως προσωπικότητες στο εργατικό δυναμικό της. Ωστόσο, όπως δηλώνουν οι moderators στο δημοσίευμα, «αν δεν υπήρχαμε εμείς, το Facebook θα ήταν τόσο άσχημο». 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Facebookναρκωτικάβία