Κόσμος|31.12.2022 12:17

Το Spiegel αποσύρει οριστικά το άρθρο για τη νεκρή Μαρία του Έβρου - Μηταράκης και Θεοδωρικάκος εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Το Spiegel αποσύρει οριστικά από την ιστοσελίδα του το άρθρο για τη νεκρή Μαρία του Έβρου. Το περιοδικό διευκρινίζει ότι δεν έχει διαψευστεί ο θάνατος του παιδιού, αλλά ότι υπάρχουν «ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο μέσα στην απόγνωσή τους». 

«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας», σημειώνει στο δημοσίευμά του το Spiegel.

«Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν, να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν», συμπληρώνει.

Tι είχε προηγηθεί

Το καλοκαίρι του 2022 το Spiegel δημοσίευσε τρία άρθρα και ένα podcast που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο.  Στα ρεπορτάζ του το Spiegel κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν βοήθησε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, παρόλο που είχε την υποχρέωση να το κάνει, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα πεντάχρονο κορίτσι. Το περιοδικό είδε το κορίτσι αυτό ως σύμβολο του πόνου των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στην απόφαση του Spiegel να αποσύρει το επίμαχο άρθρο αναφέρθηκαν σε αναρτήσεις τους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, πετώντας παράλληλα το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

«Ακόμα και το Spiegel ζητά σήμερα συγγνώμη για τα όσα έγραφε τον Αύγουστο σχετικά με τη νησίδα του Έβρου και τον δήθεν θάνατο του 5χρονου κοριτσιού. Είχε, άλλωστε, πράξει το ίδιο και η εμπλεκόμενη ΜΚΟ. Δυστυχώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να κρύβεται», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο προφίλ του στο Facebook.

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, σημείωσε στο twitter, «Το Spiegel ύστερα από ενδελεχή έρευνα αναγνωρίζει το λάθος και αποσύρει οριστικά τα άρθρα για τη δήθεν νεκρή Μαρία σε νησίδα του Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους; Οι ευρωβουλευτές του θα ζητήσουν συγγνώμη που διέσυραν διεθνώς τη χώρα;»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςπρόσφυγεςΤάκης ΘεοδωρικάκοςSpiegelΝότης Μηταράκηςειδήσεις τώραΈβρος