Κόσμος|02.01.2023 11:00

Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχώς κλαψουρίζει - Κυνηγά την ένταση και προσπαθεί να επιβάλει τις σοβινιστικές πολιτικές της

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησε το «πρώτο μη επανδρωμένο πλοίο στον κόσμο» και σε δηλώσεις του πάλι για την Ελλάδα υποστήριξε ότι «συνεχώς κλαψουρίζει».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «η Αθήνα κυνηγά την ένταση, σαμποτάρει τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, ότι επιδιώκει να κάνει το πρόβλημα να μοιάζει με πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ κι ότι προσπαθεί να επιβάλει τις σοβινιστικές πολιτικές της».

«Ό,τι λέει η Τουρκία βασίζεται στο νόμο», υποστήριξε ο Ακάρ είπε: «Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί λόγοι της μη ύπαρξης αποτελέσματος που πηγάζει από την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά σκάνδαλα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκάνδαλα υποκλοπών, σκάνδαλα στο μεταναστευτικό, σκάνδαλα διαφθοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα σημειώνει αποτυχίες στην ανατολική Μεσόγειο, έχει αποτύχει και η ελληνική κοινή γνώμη το αντιλαμβάνεται. Για να τα καλύψουν όλα αυτά, ελπίζουν σε αύξηση της έντασης με την Τουρκία. Ωστόσο, θέλουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν δημιουργώντας ένταση και ότι οι αντιπερισπασμοί τους δεν αποδίδουν. Το μόνο πράγμα που κάνουν ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα είναι να κλαίνε. Προσπαθούν να προωθήσουν τις σοβινιστικές τους πολιτικές κλαίγοντας συνέχεια. Όλοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν βγάζει πουθενά αυτό. Ο ελληνικός λαός έχει επίσης αρχίσει να βλέπει πώς οι πόροι του κατασπαταλούνται από αυτούς τους πολιτικούς και πώς καταστρέφεται η ευημερία του. Μαζί του και κάποιοι λογικοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί, πρέσβεις, πολίτες στην Ελλάδα άρχισαν να βλέπουν το παιχνίδι εδώ».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ υποστήριξε ότι ως Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά η Ελλάδα δεν τον επιθυμεί.

«Λέμε στους συνομιλητές μας με κάθε ευκαιρία ότι εμείς, ως Τουρκία, είμαστε υπέρ του συνεχούς διαλόγου και της ειρήνης και ότι θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί αυτές τις συναντήσεις, αλλά προσπαθεί να τις ματαιώσει. Τις σαμποτάρει. Μερικοί πολιτικοί και κάποιοι στρατιωτικοί προσπαθούν συνεχώς να καλύπτουν τα εσωτερικά τους προβλήματα προκαλώντας ένταση. Κάθε πρωί σηκώνονται και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να δημιουργήσουν ένταση, βγάζοντας κάτι στο προσκήνιο.

Όλοι καταλαβαίνουν πλέον τα κόλπα τους. Θεωρούμε και περιμένουμε ότι όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό.

«Η Τουρκία δεν είναι απειλή – Δίκαιη κατανομή στο Αιγαίο»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων πολιτικών που περιγράφουν την Τουρκία ως απειλή, ο Ακάρ είπε: "Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Πρέπει να το βάλουν στο μυαλό τους ξανά και ξανά και να το καταλάβουν».

Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πρέπει να εκληφθούν ως αδυναμία, ανέφερε ο Ακάρ. «Μιλάμε ειλικρινά για μία δίκαιη κατανομή του πλούτου στο Αιγαίο, για σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά λέμε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα και το δίκιο, ούτε το δικό μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας, και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε.

Ο Ακάρ τόνισε τη σημασία της αντικειμενικής προσέγγισης από τους τρίτους.

«Μην λειτουργείτε συναισθηματικά και προκατειλημμένα, θέλουμε να εξετάζουν τα γεγονότα δίκαια, αντικειμενικά και αμερόληπτα».

Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό «εθνικό ζήτημα», ο Ακάρ είπε: «Στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας. Μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη. Τώρα το θέμα δεν είναι η ίδρυση αυτού του κράτους, αλλά η αναγνώριση αυτού του ήδη συστηθέντος κράτους».

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και την αποτελεσματική, αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

«Με την ηγεσία, την υποστήριξη και τις προτροπές του προέδρου μας, έχουν καταγραφεί μεγάλα επιτεύγματα στην αμυντική βιομηχανία κι η εντοπιότητα έχει φτάσει στο επίπεδο του 80%».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει φτάσει στο επίπεδο να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να εξάγει εθνικά τυφέκια πεζικού και όλα τα ελαφρά όπλα, εκτοξευτές πυραύλων πολλαπλών καναλιών, οβίδες καταιγίδας, UAV, SIHA, TIHA, ελικόπτερα ATAK, φρεγάτες και πολεμικά πλοία, καθώς και έξυπνα πυρομαχικά ακριβείας και πυραύλους.

«Έχουμε δύσκολους δρόμους μπροστά μας, το ξέρουμε αυτό. Θα περάσουμε από αυτούς τους δρόμους και θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα καλυφθούν οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών μας σε εσωτερικό και εθνικό επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα κατασκευάσουμε το δικό μας τανκ, αεροπλάνο και κινητήρα. Θα τα καταφέρουμε πιστεύουμε σε αυτό», είπε.

Καταχειροκροτούμενος από το προσωπικό του πλοίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνεχάρη τους εργαζόμενους λέγοντας: «Πρέπει πραγματικά εσάς να χειροκροτούμε για το έργο σας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΆγκυραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑκάρ