Κόσμος|27.02.2019 12:50

Το 50% των θανάτων από ρύπανση οφείλεται στο ντίζελ

Newsroom

Περίπου 385.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους πρόωρα το 2015 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.  Εκείνο που προκαλεί αίσθηση, πέρα από τους θανάτους τους ίδιους, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη μελέτη οι μηχανές ντίζελ είναι ο κυριότερος «ένοχος» της κατάστασης αυτής. 

Χαρακτηριστικό είναι πως τα ντίζελ αυτοκίνητα ευθύνονται για το 47% αυτών των θανάτων στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 66% όσον αφορά στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία, όπου τα ντιζελοκίνητα οχήματα αποτελούν μεγάλη μερίδα του στόλου στους δρόμους. 

Όπως αναφέρει το phys.org, η έρευνα διεξήχθη από το International Council on Clean Transportation, τη Μη Κυβερνητική Ομάδα που έριξε τον κύβο για την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις εκπομπές αερίων από τη Volkswagen το 2015, μαζί με δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ. 

Στην έρευνα ευρείας κλίμακας, οι επιστήμονες μελέτησαν την εκπομπή αερίων από ντιζελοκίνητα και μη οχήματα ΙΧ, φορτηγά, λεωφορεία, πλοία, καθώς επίσης και αγροτικών και κατασκευαστικών οχημάτων όπως και τον αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία. 

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παγκόσμια ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 11% των 3,4 εκατ. πρόωρων θανάτων ετησίως. Αναφορικά με το κόστος της επιβάρυνσης της υγείας που προκαλείται από τη ρύπανση των μεταφορών και οδηγεί συχνά σε πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη, ανήλθε σε 1 τρισ. δολάρια (880 δισ. ευρώ) το 2015. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

θάνατοιντίζελατμοσφαιρική ρύπανση