Κόσμος|03.01.2023 14:32

Τουρκία: «Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 30 Απριλίου; – Αναφορές για «προκαταρκτική συμφωνία» Ερντογάν και Μπαχτσελί

Μαρία Ζαχαράκη

Τα σενάρια για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία έχουν φουντώσει και ειδικά μετά τη συνάντηση λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW, το οποίο αναφέρεται σε συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρει ότι η κύρια ατζέντα της συνάντησής τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου.

Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (σ.σ. η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.

Πώς μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία;

Επιβεβαιώθηκε πλέον ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συζητά για τη διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα μετά τις δηλώσεις χθες το βράδυ του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», δηλ. την προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.

Ο πρώτος είναι η τουρκική εθνοσυνέλευση να το ψηφίσει με τις 360 (από 660) ψήφους των βουλευτών και ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος να διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να περάσει από την εθνοσυνέλευση την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκτός εάν το επιτρέψει η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 60 μέρες. Αυτό θα σημαίνει, όμως ότι στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος θα διαλύσει την βουλή για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ιδιαίτερη πρόβλεψη στο άρθρο 116 του Συντάγματος: «Εάν η εθνοσυνέλευση αποφασίσει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη φορά, αν και κανονικά έχει δικαίωμα για δύο θητείες. Αλλά το άρθρο 116 μπορεί να ‘διασφαλίζει’ στον Ερντογάν και μία τρίτη θητεία, αλλά με την προϋπόθεση ο πρόεδρος να μην διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Τότε δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος».

Δημοσκόπηση Optimar: Ο Ερντογάν προηγείται κατά κράτος

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Optimar, που δημοσιεύει η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazete Duvar, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ιμάμογλου στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει το προβάδισμα με 43,7% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 12,4%, τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 10,1% και τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με 9%.

εκλογέςδημοσκόπησηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτεβλέτ Μπαχτσελίειδήσεις τώρα