Κόσμος|04.01.2023 22:50

Υπόθεση που παγώνει το αίμα: Τεμάχισε 560 ανθρώπινα πτώματα και πούλησε μέλη τους στην αγορά

Newsroom

Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε 46χρονη ιδιοκτήτρια γραφείου τελετών από το Κολοράντο στις ΗΠΑ καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, τεμάχισε 560 ανθρώπινα πτώματα και στη συνέχεια πούλησε μέλη τους. Η καταδικασθείσα δρούσε σε συνεργασία με την 69χρονη μητέρα της, χωρίς τη συναίνεση των συγγενών των νεκρών. Τη φρικιαστική υπόθεση έφερε στο φως το Reuters.

Πρόκειται για τη Megan Hess και τη μητέρα της, Shirley Koch, οι οποίες, σύμφωνα με την αγόρευση του εισαγγελέα κατά τη δίκη, «αξιοποίησαν το γραφείο τελετών, για να κλέβουν πτώματα και ανθρώπινα μέλη χρησιμοποιώντας ψευδείς και πλαστογραφημένες φόρμες δωρητών. Οι ενέργειές τους προκάλεσαν τεράστιο συναισθηματικό πόνο στις οικογένειες και τους συγγενείς».

Την υπόθεση αποκάλυψε, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε από το 2016 έως το 2018 πρακτορείο Reuters. Αντικείμενο της έρευνας ήταν η «άγνωστη» βιομηχανία της πώλησης ανθρώπινων μελών στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πρώην υπάλληλοι του γραφείου παραδέχτηκαν ότι οι δύο γυναίκες τεμάχιζαν παράνομα τα πτώματα, χωρίς να έχουν τη συναίνεση των συγγενών. Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, το 2018, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στο γραφείο τελετών της 46χρονης.

«H 46χρονη εξαπατούσε συστηματικά συγγενείς νεκρών, λαμβάνοντας αμοιβή 1.000 ευρώ για κάθε αποτέφρωση που αναλάμβανε και εν αγνοία των συγγενών τεμάχιζε τα πτώματα και πουλούσε τμήματά τους στην αγορά. Εταιρείες χειρουργικής εκπαίδευσης και μερικές άλλες αγόραζαν χέρια, πόδια, κεφάλια και άλλα ανθρώπινα μέλη, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι είχαν αποκτηθεί παράνομα», σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η καταδικασθείσα παρέδιδε, στους συγγενείς που περίμεναν την τέφρα των αγαπημένων τους, ένα μείγμα από λείψανα πολλών διαφορετικών πτωμάτων.

Οι εισαγγελείς έκαναν λόγο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, για μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες υποθέσεις πώλησης ανθρώπινων μελών στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Όπως σημείωσε η δικαστής Κριστίν Αργκουέλο, «πρόκειται για την πιο εξαντλητική συναισθηματικά υπόθεση που έχω ποτέ αντιμετωπίσει». Η δικαστής διέταξε την φυλάκιση των δύο γυναικών.

«Πούλησαν τους ώμους, τα γόνατα και τα πόδια της για χάρη του κέρδους»

Από την πλευρά της, η Hess δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της, ότι έχει «συκοφαντηθεί αδίκως ως μάγισσα και τέρας ενώ αντίθετα είναι ένα πληγωμένο ανθρώπινο ον». Ο δικηγόρος απέδωσε δυνητικά τις πράξεις της Hess στην εγκεφαλική κάκωση που η τελευταία υπέστη στην ηλικία των 18 ετών. Κατά την ακροαματική διαδικασία η 46χρονη αρνήθηκε να μιλήσει στη δικαστή.

Μία εκ των συγγενών δήλωσε στο δικαστήριο, «Τη γλυκιά μας τη μητέρα, τη διαμέλισαν», με άλλη να σημειώνει ότι, «πούλησαν τους ώμους, τα γόνατα και τα πόδια της για χάρη του κέρδους». Η πώληση ανθρώπινων οργάνων, όπως η καρδιά, το ήπαρ ή οι τένοντες είναι παράνομη στις ΗΠΑ, καθώς αυτά χρήζουν δωρεάς. Ωστόσο, υπάρχει νομικό κενό στην πώληση μελών όπως τα κρανία, τα άνω και κάτω άκρα, ή η σπονδυλικές στήλες, για χρήση στην έρευνα ή την εκπαίδευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γραφείο τελετώνπτώματαΗΠΑειδήσεις τώρα