Κόσμος|04.01.2023 20:54

ΗΠΑ: Οι «Ταλιμπάν» Ρεπουμπλικάνοι που καταψηφίζουν τον Μακάρθι δημιουργούν «πονοκέφαλο» στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Newsroom

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν κατάφερε ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία να εκλέξει πρόεδρό της τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, καθώς μια μικρή ομάδα «ανταρτών» αψήφησε την έκκληση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενότητα. Την Τρίτη, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι «υπερσυντηρητικοί» που εκπροσωπούν την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, καταψήφισαν τον Μακάρθι ή προτίμησαν άλλους υποψηφίους, στις τρεις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν. Η τελευταία φορά που η Βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1923.

«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», προέτρεψε νωρίτερα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας. Η έκκληση δε φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση. Περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Μπάιρον Ντόναλντς, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση αντί του Μακάρθι. Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «θέλουν ένα νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τσιπ Ρόι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την υφιστάμενη ηγεσία. Την Τρίτη, οι «αντάρτες» πρότειναν ως υποψηφίους τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο –ο οποίος όμως είπε ότι στηρίζει τον Μακάρθι– και τον Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους, δέκα περισσότερες από τον Μακάρθι, όμως για την εκλογή προέδρου απαιτείται πλειοψηφία. Ο Μακάρθι δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο. Ο Τζέφρις είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων. Εάν εκλεγεί, ο Μακάρθι θα είναι τρίτος στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και δεύτερος στη διαδοχή του Τζο Μπάιντεν, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

«Πονοκέφαλο» δημιουργούν στους Ρεπουμπλικανούς οι «αντάρτες»

Είκοσι είναι οι Ρεπουμπλικάνοι «Ταλιμπάν», όπως τους αποκαλεί το CNN οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν την ψήφο τους στον υποψήφιο για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι. Ύστερα από τρεις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν χθες, για την ανάδειξη του διαδόχου της Νάνσι Πελόζι, το όργανο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα, για τέταρτη φορά, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, εδώ και έναν αιώνα, που ο υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ο Μακάρθι, ωστόσο, δε φαίνεται διατεθειμένος να το βάλει κάτω, επικαλούμενος τις «ευλογίες» του τέως προέδρου Τραμπ, σε μία προσπάθεια συσπείρωσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Μακάρθι, ο Τραμπ τού συνέστησε να παραμείνει στην κούρσα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο χάος που έχει προκύψει εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι 20 «αντάρτες», ωστόσο, έσπευσαν να ψηφίσουν, στις προηγούμενες διαδικασίες, τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο ο οποίος, από την πλευρά του, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στήριξε τον Μακάρθι και στις τρεις ψηφοφορίες, καθώς και ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είμαι ξεκάθαρος, θέλω να προεδρεύω της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μου αρέσει να εξετάζω μάρτυρες και να βγάζω στο φως την αλήθεια», είπε ο Τζόρνταν. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, ο Μακάρθι καθώς και η ομάδα των «Ταλιμπάν» είχαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Hill», περιθώριο μίας ολόκληρης εβδομάδας προκειμένου να διαπραγματευθούν τη συμφωνία που θα εξασφάλιζε την εκλογή του Μακάρθι.

Οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί που επέλεξαν να μην υποστηρίξουν τον Μακάρθι, ωστόσο, επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν αλλαγές στους κανόνες της Βουλής. Μεταξύ αυτών των αλλαγών και μία τροποποίηση που θα επέτρεπε ακόμη και την ανατροπή του προέδρου των ΗΠΑ. Με τη συμφωνία να φτάνει σε αδιέξοδο, οι αντίπαλοι του Μακάρθι κατέληξαν στη στήριξη του Τζόρνταν.

Ο Μακάρθι, στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, έλαβε 203 ψήφους – αντί των 218 που απαιτούνταν, παρά το γεγονός ότι, στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην Τρίτη ψηφοφορία έλαβε μόλις 202 ψήφους έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος συγκέντρωσε 212 ψήφους και στις τρεις ψηφοφορίες.

Μετά τη διαδικασία ο Μακάρθι φανερά ενοχλημένος αποκάλυψε ότι, την προηγούμενη ημέρα του μεταφέρθηκε ότι, ο μόνος τρόπος να πάρει τις απαραίτητες ψήφους θα ήταν να παράσχει σε ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας κάποιες θέσεις σε επιτροπές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε, κάποιοι από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του τού μετέφεραν ωμά ότι, δεν τους ένοιαζε εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα κέρδιζε την προεδρία. Ο Μακάρθι υποστηρίζει ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για την πρόοδο της χώρας. Και σήμερα αναμένεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρασκηνιακά. Ήδη, ωστόσο, κυκλοφορούν και ονόματα εναλλακτικών υποψηφίων.

Πολύ μετριοπαθής για τους Τραμπικούς

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι μία τυπική διαδικασία, καθώς, από το στρατόπεδο του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχαν προαναγγείλει ότι δε θα στηρίξουν τον Μακάρθι, καθώς θεωρείται πολύ μετριοπαθής. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες 19 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές καταψήφισαν τον Μακάρθι και στήριξαν τον Τζιμ Τζόρνταν. Στην Τρίτη ψηφοφορία ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 20.  Ο Μακάρθι θεωρούνταν μέχρι τώρα φαβορί για το αξίωμα παρότι εξαρχής δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπαιρνε την έγκριση όλων των Ρεπουμπλικανών. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ωστόσο, χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα από τις τάξεις των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η πρώτη σημαντική πράξη της νεοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων είναι η εκλογή του προέδρου της. Μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα – από τις βασικές εργασίες, μέχρι την ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Τελευταία φορά που, για την ανάδειξη του προέδρου του σώματος απαιτήθηκαν περισσότερες από μία ψηφοφορίες, ήταν το 1923. Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Στη Γερουσία, την οριακή πλειοψηφία εξακολουθούν να έχουν οι Δημοκρατικοί. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι, θεσμικά, η τρίτη στην ιεραρχία των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή των ΑντιπροσώπωνΔημοκρατικοίΤζο Μπάιντενειδήσεις τώραΗΠΑΝάνσι ΠελόζιΡεπουμπλικάνοι