Κόσμος|05.01.2023 06:15

Ο Ερντογάν σε ρόλο πατέρα που... προειδοποιεί την Ελλάδα και η εμπρηστική ρητορική χωρίς τέλος - Ενόχληση μέχρι και από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαύδο

Μαρία Ζαχαράκη

Εν χορώ είναι η εμπρηστική ρητορική από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Τελευταίος στις απειλές κατά της Ελλάδας, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Ζαχαράκη, αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Ελλάδα. «Αν κάτσετε φρόνιμα», είπε, «εμείς δε θα σας επιτεθούμε, δε θα σας χτυπήσουμε, δε θα σας ρίξουμε πυραύλους».

Σε ρόλο πατέρα, λοιπόν, ο Ερντογάν προειδοποιεί το άτακτο παιδί, την Ελλάδα, ότι, αν δεν κάτσει φρόνιμα, θα την τιμωρήσει. Τι εννοεί με το «φρόνιμα»; Να μην προβεί η χώρα μας σε ενέργειες, ή να μη λάβει αποφάσεις που θα εξοργίσουν τον τιμωρό «πατέρα», όπως έχει αυτό-χριστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να αναφέρεται ακόμη και στην επέκταση των χωρικών υδάτων από την «άτακτη» Ελλάδα αφού, τις τελευταίες ημέρες, οι υπουργοί του σε αυτό και μόνο αναφέρονται. Δεν αποκλείεται, ο Τούρκος πρόεδρος, να έστελνε σήμερα με τη σειρά του, ένα μήνυμα αποτροπής στην Ελλάδα. Αποτροπής επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Ενόχληση για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη σε ελληνικό νησί

Η Τουρκία, βέβαια, έχει δώσει μία διασταλτική ερμηνεία στο «φρόνιμα». Για παράδειγμα, τις τελευταίες ώρες, ήδη εκφράζεται η ενόχληση της Τουρκίας για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, σε ένα ελληνικό νησί. Για την Τουρκία αυτό αποτελεί άλλη μία «πρόκληση», άλλο ένα στοιχείο «θρασύτητας» από μέρους της Ελλάδας. Όταν, λοιπόν, δίνονται τέτοιες ερμηνείες σε μία κίνηση που κάνει ο ηγέτης μιας χώρας επί του εδάφους της χώρας του, είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κάποιος τι μπορεί να περιλαμβάνει η έννοια «φρονιμάδα», την οποία ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος από την Ελλάδα.

Τουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν